Čtvrtek, 28. března 2024

V Japonsku padne zlomový rozsudek nad ekologickými aktivisty

V Japonsku padne zlomový rozsudek nad ekologickými aktivisty

Japonský soud rozhoduje o budoucnosti dvou členů organizace Greenpeace, jež chtěli krádeží velrybího masa upozornit na komerční povahu "vědeckého" lovu kytovců. Oběma hrozí vězení, což může posunout hranice tolerovaného aktivismu.

Dva členové japonské větve Greenpeace budou v pondělí souzeni za odcizení krabice s velrybím masem. Hrozí jim trest odnětí svobody až na rok a půl. Rozsudek má podle komentátorů stanovit nové hranice, za nimiž už není ekologický a politický aktivismus v Japonsku tolerován.

Žalobci obvinili Jiniči Saita a Toru Suzukiho z nedovoleného vniknutí a krádeže. Oba obvinění byli zatčeni před dvěma lety v Tokiu při rozsáhlé policejní razii v kanceláři Greenpeace a bytech několika dalších aktivistů.

Obžalovaní se k porušení zákona přiznali. Necítí se však vinni, protože podle vlastních slov nejednali s cílem obohatit se, ale odhalit, či lépe zvýraznit případy zpronevěry ve státem dotované agentuře pro výzkumný lov velryb.

Případ podle agentur zasahuje přímo do centra diskuze o velrybaření, které Japonci obhajují jako staletou tradici, ale ekologické skupiny jako Greenpeace nebo Sea Shepherd se snaží o jeho zákaz.

Jako objevit mrtvolu

Greenpeace před dvěma lety dostala od jednoho z velrybářů informaci, že jeho kolegové dostávají v krabicích zabalené nasolené velrybí maso jako odměnu po návratu z rybářských výprav do Arktidy. Sato a Suzuki se vydali po stopách těchto neoznačených zásilek a jednu z nich odcizili ze skladu rozvážkové společnosti.

Suzuki a Sato 16. dubna 2008 třiadvacetikilovou krabici označenou lepenka a vinyl rozbalili a celou akci natáčeli. "Bylo to jak kdybych objevil části mrtvoly," prohlásil Suzuki. V krabici bylo ukryto deset kusů velrybího masa, zakrytého látkou a plasty. Greenpeace zveřejnila objev o měsíc později jako odhalení zpronevěry velrybářů.

Komerční lov kytovců se ani v Japonsku oficiálně neprovádí, podle kritiků je však maskován rozsáhlým lovem pro vědecké účely. Ten ovšem masivně dotuje stát, a tak lze odměňování velrybářů kusy úlovku považovat za rozkrádání.

Na oba aktivisty byl 19. června vydán zatykač a policie začala vyšetřovat i aktivity celé japonské odnože organizace Greenpeace. Obvinění ze zpronevěry velrybářů bylo zrušeno v ten samý den, co byli oba aktivisté zadrženi. Ti byli poté drženi šestadvacet dní ve vazební cele a vyslýcháni bez nároku na právního zástupce.

Arogantní a nelítostní

Státní zástupce u soudu prohlásil, že oba obvinění porušili zákon vědomě a mohli by své jednání opakovat. Nad to prý byli arogantní a neukázali žádnou známku lítosti nad svými činy. Dodal také, že jejich jednání způsobilo finanční újmu zaměstnanci spediční firmy a poškodilo její reputaci.

Greenpeace označilo celý proces za politicky motivovaný a vydalo prohlášení, že se japonský právní systém snaží aktivisty potrestat za veřejné odhalení národního tabu.

Komerční lov velryb byl oficiálně zakázán v roce 1986 a s lovem pro vědecké účely začalo Japonsko hned rok nato. S tím, že maso ulovených kytovců končí v restauracích a obchodech, se nikdy politikové příliš netajili.

Kvůli příslušné skulině v mezinárodním moratoriu Japonci vyloví několik set kytovců ročně. Populace některých druhů je přitom stále ohrožena.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů