Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal. Bohumil Belada., viceprezident Agrární komory ČR.

OTÁZKA: Staneme před realitou, že plodiny budou mít čím dál tím menší výnosnost na vyčerpané půdě? Budou se dodatečně používat chemikálie pro hnojení?
Zemědělci u nás dělají maximum pro udržení dobré úrodnosti půdy. Musejí pod hrozbou nevyplacení dotací dodržet mnoho předpisů, které ochranu úrodnosti zajišťují. Větší problém vidím v zabírání zemědělské půdy výstavbou například logistických center.

OTÁZKA: Můžete vysvětlit přínos biopaliv? Jsou pro provozy dražší, nebo levnější?
Přínos biopaliv je především v oblasti snížení závislosti na dovozu ropy, které je na planetě omezené množství, a ve vlivu na životní prostředí. Ekonomiku to při současné ceně ropy zatím nezlepšuje.

I když většina Němců by chtěla žít v zemi bez atomových elektráren, politici je neposlechnou. Tamní vláda se počátkem září dohodla, že atomovým elektrárnám prodlouží životnost za rok 2021, na kdy byl původně plánován konec provozu. Některá ze sedmnácti zařízení mohou pracovat až do roku 2040.
Atomové společnosti zaplatí ze zisku, který jim rozhodnutí přinese, zvláštní daň 2,3 miliardy eur ročně. Budou také přispívat 300 miliony eur do fondu na rozvoj alternativních zdrojů energie. Rozhodnutí ještě musí schválit parlament.

Propouštění v resortu MŽP
"Máme dvě varianty. V té mírnější budeme muset propustit tři procenta lidí, což je 25 míst. V té drsnější to ale bude až 80 lidí, tedy skutečně deset procent," řekl HN Ivan Obrusník, ředitel Českého hydrometeorologického ústavu, který spadá pod ministerstvo životního prostředí. Právě s ministerstvem se snaží vyjednat, aby propuštění nemuselo být tak masivní. "Budou to skutečně fyzicky propuštění lidé. Už to nejde vzít jen z administrativy. Dotkne se to i odborníků," dodal Obrusník.
Zatímco podřízeným organizacím ministerstvo nařídilo snížit stavy o pět až deset procent, ve svém úřadě už na příští rok žádné větší propouštění nechystá. "V aparátu ministerstva bylo k letošnímu 1. září zrušeno 63 míst. Další hromadné propouštění už neplánujeme. Může dojít k odchodu jednotlivců," řekla Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

Vyjádření ministra Drobila ke "kauze špatné komunikace" mezi MF a MŽP
Za svým vyjádřením, které vyšlo v dnešních Hospodářských novinách si stojím. V reakci na prohlášení ministra Kalouska upřesňuji, že v minulých dnech došlo k závažným problémům v komunikaci na úrovni ředitelů odborů MF a MŽP. K nápravě došlo až po intervenci mého náměstka.
Já jsem byl o těchto skutečnostech informován. Věřím, že ministr Kalousek nikoliv a tím došlo k nedorozumění.
Doufám, že tímto vysvětlením je "kauza špatné komunikace" vyřešena.

V okolí ostravické školy vzniká park s učebnou v přírodě. Děti sice už využívají atrakce, jako jsou trojhrazda, prolézačky či houpačky, slavnostní otevření parku se však chystá až na neděli 12. září. Akce začne ve čtrnáct hodin a chybět na ní nebudou ani různé soutěže a hry. Areál budou využívat kromě dětí z místní mateřské a základní školy i mamiky s dětmi či důchodci. Dvě třetiny z celkových nákladů ve výši šest set padesát tisíc korun uhradila Nadace OKD, na výstavbu areálu přispěly i Nadace Partnerství a Nadace Via.

Akci s názvem Veselé dovádění vezeme vám za třídění aneb loučení s prázdninami připravily pro děti firmy Envicon a Ekokom spolu s Ústeckým krajem a Podkrušnohorským zooparkem Chomutov.
Programem plným soutěží a her provedl moderátor Zdeněk Lukesle, vystoupil zpěvák David Deyl, pro nejmenší byla připravena loutková pohádka. Více než 500 přítomných dětí se zábavnou formou dozvědělo mnoho zajímavých informací o třídění odpadu, velkou atrakcí byl i přistavený popelářský vůz.


deti

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů