Čtvrtek, 25. dubna 2024

Slovensko bude mít opět ministerstvo životního prostředí

Slovensko bude mít opět ministerstvo životního prostředí

Poslancům slovenských vládních stran se podařilo přehlasovat prezidentské veto k novele kompetenčního zákona. Nejspíš definitivně tak zvrátili rozhodnutí předchozího kabinetu, jež převedl agendu životního prostředí pod ministerstvo zemědělství.

Poslancům slovenské vládní koalice se podařilo přehlasovat veto, jímž prezident Ivan Gašparovič v průběhu srpna zabránil obnově samostatného ministerstva životního prostředí. Stalo se tak většinou jednoho hlasu. Rezort by měl být obnoven k 1. listopadu 2010 a podle mluvčího vlády Ivety Radičové už definitivně.

"Som rád, že NR SR prelomila veto prezidenta a ministerstvo vznikne. Bol by som oveľa radšej, keby ministerstvo vzniklo 1. októbra," okomentoval událost Zsolt Simon, současný ministr sloučeného superrezortu zemědělství, životního prostřední a regionálního rozvoje.

Sloučení ministerstev prosadila bývalá vláda Roberta Fica, přes odpor ekologů a přírodních vědců. Argumentovala při tom úsporami, ale opozice i aktivistická sdružení ji podezírala, že chce zabránit vyšetření kauz, které na ministerstvu vznikly. Pozornost médií upoutal v této souvislosti zejména prodej emisních povolenek, které Slovensko udalo za poloviční cenu než Česká republika, a velmi kontroverzní kácení v Tatranském národním parku.

Strany současné vládní koalice, zvláště pak liberálové z SDKÚ-DS a strany Most-Híd, učinily z obnovy samostatného ministerstva téma pro mladší a ekologicky cítící voliče. Jedná se o jeden z prvních slibů, který se koalici premiérky Radičové podařilo splnit.

Gašparovič své srpnové veto odůvodnil nesouhlasem s koaliční novelou kompetenčního zákona en bloc. Zástupci koalice jej však považují za přesvědčeného spojence Ficovy opoziční strany Smer, která mu v minulém roce dopomohla k znovuzvolení a on teď pomáhá jí - bez ohledu na problém i na následky. Při komentování prezidentových rozhodnutí ani při odkazech na činnost minulé vlády tak současní ministři nevolí zrovna diplomatický slovník.

"Dnes hľadá (Gašparovič) prekážky - aby MŽP nevzniklo. Som rád, že ministerstvo vznikne. Je možné venovať sa všetkým prúserom, ktoré na tom ministerstve sú a bezpochyby nie je ich málo," řekl k prezidentově úloze přímočaře Simon.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů