Čtvrtek, 28. března 2024

Drobil vzkazuje do Bruselu: jádro je obnovitelný zdroj

Ministr Drobil navrhne, aby EU změnila vztah k atomové energii. Souhlasí s ním premiér Nečas i ministr průmyslu Kocourek.

Drobil vzkazuje do Bruselu: jádro je obnovitelný zdroj

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) chystá velké překvapení pro Evropu. Na říjnovém setkání ministrů životního prostředí evropské sedmadvacítky hodlá navrhnout, aby se jaderná energie zařadila do kategorie obnovitelných zdrojů energie.

"Unie by měla přehodnotit svůj vztah k jádru. Bez toho, že jadernou energii prohlásíme za čistý, obnovitelný zdroj, nemáme šanci splnit dvacetiprocentní cíl podílu těchto zdrojů na výrobě elektrické energie, který si Evropa vytyčila," řekl v rozhovoru pro HN ministr Pavel Drobil. Evropa se zavázala tuto hranici splnit do roku 2020.

Evropská komise už v roce 2007 založila platformu pro jadernou energetiku a její šéf José Barroso tehdy naznačil, že jádro by mohlo být součástí čistší evropské energetiky po roce 2020. Mezi členskými státy EU ovšem pohled na atomovou energii není jednoznačný: zatímco například Rakušané jsou proti, německá vláda nedávno rozhodla, že prodlouží životnost tamních jaderných zařízení.

Zelený kontinent. Na papíře

Pokud by Drobil v Bruselu uspěl, jádro by se zařadilo po bok například větrných elektráren, vztahovaly by se na něj finanční podpory a Evropa by se alespoň na papíře stala "zeleným" kontinentem, dvacetiprocentní hodnotu by totiž hravě splnila.

Evropa posílá členským státům na podporu obnovitelných zdrojů velké sumy. Například Česko vyčerpalo z evropských zdrojů od roku 2007 téměř 10 miliard korun. Jaderné energii by se otevřel i přístup do nové Mezinárodní agentury pro obnovitelé zdroje se sídlem v Bonnu, která má za cíl podporu zelené energie po celém světě.

Zelení: Drobil se zesměšní

Nápad se má dostat do oficiálních dokumentů pro unijní jednání o klimatických změnách. Aby svůj návrh mohl ministr do Bruselu přivézt, musí mu jej odsouhlasit česká vláda. Zatím se zdá, že to nebude problém. "S názorem pana Drobila souhlasím," řekl premiér Petr Nečas (ODS). K Drobilovi se připojil i další jeho spolustraník, ministr průmyslu Martin Koucourek.

Problém asi nastane ve chvíli, kdy ministr na pravidelné poradě přednese nápad svým evropským partnerům. "Osobně si myslím, že šance na úspěch je nulová. Navíc to není dobrý nápad. Uran potřebný pro výrobu jaderné energie není obnovitelný zdroj," říká ekolog a senátor Bedřich Moldan, který za Česko vyjednával přístupové podmínky k EU v oblasti životního prostředí.

I české zákony říkají, že definici obnovitelného zdroje plní jen ten, který má buď sám, nebo za přispění člověka schopnost se sám obnovovat.

Zelení jsou k nápadu ještě kritičtější. "Je to skvělý nápad, jak se zesměšnit. Pan ministr tím dokazuje, že se s resortem ještě zdaleka neseznámil," řekl šéf zelených Ondřej Liška. "Pokud vláda tento nápad podpoří, je to jako kdyby navrhovala stanovit průměrné stáří občanů EU na 150 let," nadnesl exministr životního prostředí Martin Bursík.

Pavel Drobil přiznal, že úplně neví, jakých reakcí se může v Bruselu dočkat: "Ministry neznám. Ještě jsem je neviděl, ale věřím, že přijdu do společnosti racionálních lidí."

Ministr Pavel Drobil se původně připravoval na šéfování českému průmyslu a obchodu. Jeho oponenti mu proto vyčítají málo "zelený" přístup. Jeho názory znepokojily i exministra životního prostředí Ladislava Mika, který zastává pozici šéfa ochrany přírodních zdrojů EU. Drobila před časem pozval, aby si vyslechl jeho názory přímo v Bruselu.

Co se děje s jaderným palivem


Recyklace Při současných technologiích

je silně prodělečná záležitost. Ministr Pavel Drobil počítá s tím, že poplatky za uložení jaderného odpadu se dramaticky zvýší. Získané peníze se mají použít právě na investice do recyklace palivových článků.


AUTOR: Petr Weikert
AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
S přispěním Luboše Kreče

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů