Sobota, 20. dubna 2024

Za Ambrozka se dařilo firmě jeho známého

Společnosti lobbisty Martina Baiera se účastnily řady tendrů. Jedna z nich psala žádosti o dotace, druhá organizovala soutěže.

Za Ambrozka se dařilo firmě jeho známého

Středočeský Beroun se před sedmi lety rozhodl pro velký projekt - novou kanalizaci za 400 milionů. Protože neměl dost peněz, rozhodlo se vedení města požádat o dotace z evropského fondu soudržnosti, ale také ze Státního fondu životního prostředí. S úspěchem.

Na vypracování žádosti o dotace si přitom vybralo experty z firmy Star. Tedy ze společnosti, jejíž šéf Martin Baier se ve stejné době pohyboval v bezprostředním okolí ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) - byl jeho klíčovým rádcem.

"Ano, dělali žádost. Už nevím, proč jsme si je vybrali, prostě tehdy přišli na městský úřad, nabídli se, že sepíší žádost a na investičním odboru souhlasili. Nemuselo se vypisovat výběrové řízení, chtěli za své služby jen dvacet tisíc," popisuje výběr Staru exstarosta Berouna a dnešní ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). Popírá přitom, že by zakázku dostal Star proto, že firmu řídil ministrův člověk. "Pana Baiera neznám, viděl jsem ho jen asi dvakrát. Jednou, když jsem byl za ministrem žádat o náš projekt, a podruhé, když si ministr jel k nám do Berouna projekt prohlížet a Martin Baier přijel s ním," vypráví.

Jenže Star nebyla jediná Baierova firma, která se na projektu podílela. Od ní zakázku převzala společnost Wero group, ve které před nástupem na ministerstvo pracoval Pavel Labounek, tehdejší náměstek Ambrozka.

"Ti pro nás organizovali výběrové řízení, veřejnou soutěž na realizátora. Kolik přesně inkasovali, bych musel dohledat, ale bylo to zhruba půl milionu korun," tvrdí Besser.

Zase ten Star

A téměř stejný průběh měly i jiné dotace. Vznikl totiž účinný systém, jak pomoct firmám Ambrozkova známého ke státním zakázkám.

Malá obec Předín chtěla postavit kanalizaci. Na stavbu za 78 milionů korun si starosta obce požádal o dotace - a to jak evropské, tak i o dotace od Státního fondu životního prostředí. Starosta obce tak v dubnu 2004 oslovil Baierovu společnost Star. Jejím úkolem bylo sehnat peníze na kanalizaci. Když v závěru roku peníze skutečně zajistila, prodloužila s ní obec smlouvu. Star měl za úkol dohlížet na realizaci celého projektu, a to až do jeho skončení. Když obec získala peníze, vstoupil do hry další hráč - Wero group, která měla na starosti organizaci veřejné zakázky.

"My jsme měli soutěž na to, kdo nám sepíše žádosti o dotace a firma Star vyhrála. Odměnu měla stanovenou procentem z dotace v případě úspěchu, mám pocit, že to bylo půl milionu korun," říká starosta Předína Arnošt Urbánek.

Ambrozkovy trable

Libor Ambrozek a jeho spolupracovníci ze Staru vedli ministerstvo životního prostředí v době, kdy se v Česku rozjížděly první evropské dotační programy a začaly se dělit první bruselské miliardy. V té době hlavně na čističky odpadních vod a kanalizace.

Vedle evropských milionů pak ministerstvo rozdělovalo také dotace z národních peněz. Ty vyplácel Státní fond životního prostředí a většinou to bylo na stejné akce, které získaly dotaci i z Bruselu.

Problém s českými dotacemi byl ten, že exministr Ambrozek extrémně často používal ministerské výjimky. Kromě toho, že touto neprůhlednou cestou bez pravidel rozdal přes pět miliard korun, s tím souvisí ještě jeden svízel - ministr totiž často dával peníze na akce, které v té době ještě vůbec nebyly připraveny.

HN na zvláštní propojení politika s byznysmeny přišly, když mapovaly Ambrozkovu kariéru. Před několika týdny totiž vyšlo najevo, že si Libor Ambrozek v Kyjově postavil dům za deset milionů korun, který zaplatil bez hypotéky. Když exministr vysvětloval, kde na dům vzal, tvrdil, že si uspořil z platu.

Tomu ale nevěří ani jeho političtí kolegové. Třeba premiér Petr Nečas (ODS) rovnou řekl, že uspořit takovou částku není možné. Další slabinou Ambrozkova vysvětlení je tvrzení, že dva miliony vydělala jeho manželka Monika. O jejím podnikání ale není nikde ani zmínka a ona sama odmítá prozradit své klienty.

Sám Ambrozek odmítá svoji finanční situaci vysvětlit.

Bohatý exministr aneb Na dům za deset milionů lze ušetřit z příspěvků na dítě

Dům za miliony

Na tři miliony vyšla Libora Ambrozka parcela v Kyjově a zbourání starého domu. Za sedm pak postavil nový dům.

Tajemné úspory

Exministr nepotřeboval na stavbu hypotéku, desetimilionovou investici prý rodina pokryla hlavně z dědictví a z úspor, Ambrozek si prý dával stranou poslanecké náhrady. Jiní politici ale vzápětí zpochybnili, že by touto cestou mohl někdo našetřit tolik, kolik tvrdil Ambrozek.

Shánčlivá manželka

Když se Ambrozek začal zaplétat do vysvětlování, přišel s tím, že si několik milionů vydělala jeho manželka, která se prý věnuje mimo jiné poradenství. O jejím podnikání ale nelze na internetu nic najít. Když se ji pokusily HN kontaktovat, pouze přes plot křikla, že těch deset milionů rodina uspořila také tím, že si dávala stranou rodičovské příplatky.

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů