Úterý, 16. dubna 2024

Lesy ČR vypsaly miliardový tunel, který může poškodit lesy

Lesy ČR vypsaly miliardový  tunel, který může poškodit lesy

Za podtrženou židli důvěryhodnosti vlády označilo Hnutí DUHA obří jednoleté tendry, které dnes vypsaly státní Lesy ČR. Ekologická organizace argumentuje, že plánovaný model prodeje dřeva motivuje dodavatelské firmy, aby těžily více, než mají dovoleno [1].

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Na rozdíl od předchozích zakázek tentokrát nejde jen o rozdělení zisku, nýbrž také o zdraví našich lesů, které každý víkend navštěvují miliony výletníků. Plánovaný model prodeje dřeva motivuje dodavatelské firmy, aby těžily více, než je zdrávo a než kolik mají povoleno."

"Nevím, jak teď bude vláda přesvědčovat lidi o nutnosti utahovat opasky, když nechá ministra Fuksu přelít hnedle miliardu korun ze státní kasy do kapes několika dřevařských společností. Proklamace o transparentním zadávání zakázek, odborné diskusi a vyhodnocování ostatních možností zůstaly jenom na papíře."

Ekologická organizace poukazuje především na pravidla vypsaných zakázek a prodeje dřeva, která chtějí státní lesy použít. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) varoval, že velké dodavatelské firmy kvůli použití obdobného modelu - který motivuje k vyšší těžbě - v minulosti doslova drancovaly lesy. Kácely totiž často více, než podle smlouvy měly, někdy až o 40 % [2].

Tento model prodeje nevyužívá žádný státní lesní podnik v okolních zemích ani čeští soukromí vlastníci. Také NKÚ konstatoval, že je pro stát nevýhodný, protože tak přichází o velké částky.

Hnutí DUHA rovněž podotklo, že podmínky plánovaných nových tendrů jsou v rozporu s programovým prohlášením vlády i s koaliční smlouvou [3]. Nerespektují navíc ani doporučení, která připravili odborníci z pověřené expertní skupiny v rámci takzvaného Národního lesnického programu [4].

Zakázky na hospodaření na velkých územích mohou dostat pouze největší firmy, které pak budou mít v rukou i prodej většiny dřeva. Část menších firem, jež na venkově dávají práci tisícům lidí, tak během jednoho roku může zkrachovat. Lesy ČR také budou muset propustit kvalifikovaný personál, který nyní zajišťuje prodej dřeva [5]. Nevratné kroky nastolí stejné podmínky jako předchozí megatendr, který státní lesy musely zrušit po kritice Poslanecké sněmovny. Za rok už nezbude než stejná pravidla - která vyhovují obřím dřevařským společnostem - používat i nadále.


Kontakt:
Jaromír Bláha, telefon: 731 463 929, email: jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon: 731 465 279, email: barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů