Pátek, 29. března 2024

5 tipů jak vyzrát na životnost baterií

Notebooky, mobilní telefony či fotoaparáty používáme téměř denně a potřebujeme je mít v neustálé pohotovosti. Dlouhodobým využíváním se však snižuje kapacita baterií a přístroj se vybije vždy v tu nejnevhodnější dobu.

5 tipů jak vyzrát na životnost baterií

Abychom prodloužili životnost baterií, je třeba s nimi správně zacházet.

1. První nabití a vybití


Před prvním použitím je třeba baterii zcela nabít. V případě částečného dobytí v prvním cyklu by totiž mohlo dojít k nevyužití plné kapacity. Pokud používáte baterie typu Ni-MH, proveďte raději tři až pět nabíjecích cyklů, baterku tedy opětovně plně nabijte a vybijte. Lithiové baterie typu Li-ion a Li-Pol díky odlišnému složení netrpí paměťovým efektem a ztrácejí plnou kapacitu pomaleji, proto opakování nabíjecích cyklů není nutné. "Máte-li ve svých přístrojích lithiové baterie, potom je lepší při běžném používání akumulátor nabíjet častěji a pravidelně. Životnosti, u baterií tohoto typu, totiž škodí delší pauzy mezi nabitím a vybitím," prozradil Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí širokou škálu baterií pro notebooky, fotoaparáty, videokamery, mobily a další zařízení.

2. Vlhkost a extrémní teploty


Bateriím, stejně jako všem elektrospotřebičům, škodí vlhko a extrémní teploty. Baterie by proto neměly být vystavovány přímému slunci či mrazu, ani by neměly zůstávat ve vlhkém prostředí nebo dokonce přímo ve vodě. V těchto případech totiž může snadno dojít ke korozi a poškození jednotlivých součástí baterie. Pokud baterie nebyla vystavena vlhku příliš dlouho, je možné ji otřít do sucha, zvláště v místě s kontakty, a nechat 48 hodin vyschnout v pokojové teplotě. Poté by již měla být plně funkční. Nikdy však neotevírejte kryt baterie a nevysoušejte ji zevnitř, ani se nepokoušejte sušit baterii fénem. Neopatrná manipulaci by mohla baterii nenávratně poničit.

3. Dlouhodobé skladování


Životnost baterií zkracuje dlouhodobé skladování. Bateriím totiž prospívá, když jsou neustále využívány. Proto pokud máte pro notebook nebo mobilní telefon pořízené náhradní baterie, používejte je střídavě v pravidelných intervalech. Nepracujete-li s přístrojem každý den, skladujte ho bez baterií. Ty je nutné uložit vždy odděleně, aby se nezkracovala jejich životnost. Navíc by baterie neměly být skladovány zcela vybité, proto je před vyjmutím z přístroje nabijte na 40 % kapacity. V případě, že používáte Ni-MH baterie, je vhodné každého čtvrt roku provést vybití a dobití baterie. Baterie ukládejte nejlépe na místě se stálou teplotou kolem 15 °C.

4. Šetrné zacházení


Baterie jsou velmi náchylné k mechanickému poškození, proto je třeba s nimi šetrně manipulovat. Mohou se snadno poškodit pádem na zem nebo jiným silným nárazem. Zároveň by se baterie neměly dostávat do blízkosti kovových předmětů, aby nedošlo ke zkratování. Pokud byla baterie mechanicky poškozena, neměla by být již znovu vložena do přístroje. "Raději se nikdy nepokoušejte baterie opravit vlastními silami, mohli byste způsobit ještě větší škody. Poškozený výrobek zašlete servisnímu opravci, který si s nápravou snadno poradí," upozornil Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. "Pokud již nechcete poničenou baterii opravovat, tak ji nevyhazujte do směsného odpadu, obsahuje totiž chemikálie, které škodí životnímu prostředí. Najděte ve svém okolí místo zpětného odběru akumulátorů," doplnil Tlapák.

5. Šetřete energii


Na životnost baterií má vliv i četnost nabíjení a vybíjení. Příliš časté vybití totiž bateriím škodí. Proto je dobré přizpůsobit používání přístrojů tak, aby spotřebovávaly minimum energie. Nainstalujte na svých noteboocích, mobilech či fotoaparátech úsporné režimy a ztlumte jas a kontrast displeje. Nenechávejte přístroje zbytečně zapnuté, ale pravidelně je vypínejte. Mobilní telefony například potřebují velké množství energie na vyhledávání signálu. Je tedy vhodné na cestách, kdy signál kolísá, mobil raději vypnout. V notebooku zase nenechávejte zapojené příslušenství, které zrovna nevyužíváte, protože i nepoužívané přístroje odebírají energii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů