Sobota, 20. dubna 2024

Podle ČEZ zdraží elektřina domácnostem o 18 pct.

Podle ČEZ zdraží elektřina domácnostem o 18 pct.

Pokud se do konce roku investorům do solární energie podaří spustit 2000 megawattů instalovaného výkonu, naroste cena elektřiny pro domácnosti příští rok až o 18 procent. Zpřesněný odhad elektrárenské společnosti ČEZ v úterý zveřejnil její výkonný ředitel Daniel Beneš, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Zatímco samotnou silovou elektřinu nezdražíme, spotřebitelům se ale na faktuře výrazně změní položka týkající se podpory výroby z obnovitelných zdrojů," řekl HN Beneš. U ceny proudu pro velké podniky se ČEZ nadále drží odhadu navýšení o 20 až 25 procent.

Čím více se blíží konec roku, tím přesněji se dá odhadnout, kolik projektů pracujících s obnovitelnými zdroji se podaří připojit. Podle Beneše se se do konce roku připojí do energetické sítě další solární elektrárny o výkonu 1800 až 2000 megawattů, z toho 140 megawattů připojí ČEZ.

Manažeři ČEZ jsou přitom v odhadu navýšení ceny mezi odbornou veřejností největší pesimisté. Například podle úterního vyjádření předsedy představenstva EP Holdingu Daniela Křetínského se cena proudu příští rok zvedne domácnostem maximálně o 15 procent. Předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt odhaduje 12 až 15 procent. "Jestliže někdo říká pouze jedno číslo, musí vycházet z určitého scénáře. Ten se však nemusí naplnit," řekl Fiřt s tím, že ERÚ zveřejní zpřesněné odhady na začátku října.

Nejmenší dopady podpory obnovitelných zdrojů na zákazníky očekává Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Podle jejích předpovědí elektřina zdraží v průměru jen o sedm až osm procent.

Tempo připojování solárních instalací nabírá stále větší rychlost, protože investoři chtějí dosáhnout na vysoké výkupní ceny, za které budou prodávat proud ještě další dvě dekády. Výkupní ceny elektrické energie ze solární zdrojů stanovované ERÚ totiž od ledna klesnou až o více než polovinu. Pro většinu zájemců tak přestanou být solární panely zajímavé, protože se nevyplatí. Vláda navíc nedávno schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, podle níž se napříště budou zvýhodňovat jen fotovoltaické panely na budovách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů