Pátek, 19. dubna 2024

Geneticky upravená sinice produkuje naftu

Geneticky upravená sinice produkuje naftu

Americká společnost Joule Unlimited se chystá oznámit, že získala patent na geneticky upravenou bakterii produkující palivo. Organismus prý dokáže přeměnit sluneční světlo a oxid uhličitý na složky nafty. Funguje tak na základě fotosyntézy, píše deník The New York Times (NYT).

Bakterie vylučuje uhlovodíkové molekuly zvané alkany, které jsou chemicky totožné s molekulami vytvářenými v rafineriích. Organismy, které firma z města Cambridge ve státě Massachusetts vytvořila, lze chovat v nepitné vodě či na půdě nevhodné k zemědělským účelům.

"Produkujeme velmi čisté uhlovodíky prosté síry, které přímo zapadají do současné infrastruktury používané při výrobě nafty," uvedl šéf společnosti Joule Unlimited William Sims. Podle něj tak vlastně jejich bakterie není alternativou fosilních paliv, ale jejich životaschopnou náhradou.

Joule je první firmou, která si patentovala organismus vylučující uhlovodíkové palivo pomocí slunečního světla. Jiné společnosti pracují na organismech, které vytvářejí palivo, pokud dostávají cukr například z kukuřice či celulózy. Upravená sinice vytvořená výzkumníky cambridgeské firmy ale údajně žádný cukr nepotřebuje.

Joule začne napřesrok stavět továrnu, která by mohla palivo novou technologií vyrábět již v roce 2012. Z jednoho akru by prý mohla ročně získávat téměř 57 000 litrů nafty, což je výrazně více než při současné výrobě etanolu například z kukuřice. Cena za jeden barel by činila asi 30 až 50 dolarů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů