Pátek, 19. dubna 2024

Jablečná slavnost v Hostětíně sice v dešti, ale s úsměvem

V neděli 26. září v době od 11.00 do 19.00 hodin se v Hostětíně uskutečnil již devátý ročník tradiční Jablečné slavnosti. Slavnost i přes téměř celodenní déšť navštívilo k tisícovce lidí.

Jablečná slavnost v Hostětíně sice v dešti, ale s úsměvem

V jedné z hlavních rolí slavnosti byla jablka ve všech podobách - stolní, sušená, moštovaná i zapečená v moučnících, připravených místními hospodyňkami. Jablka k jídlu, k pití, pro podívání i pro poučení. Výstavka ovoce obsahovala přes 60 různých odrůd, lidé hojně využívali ochutnávky i možnosti nechat si odborníky určit ovoce ze svých stromů.

Návštěvníkům se představila také škála řemeslníků a zemědělců se svými výrobky a pochutinami se značkou Tradice Bílých Karpat(R), která zaručuje místní a přírodě šetrnou výrobu, respektující tradice regionu.

Děti prožívaly dobrodružství plné her, malování a rozličných aktivit na tematické stezce. Pro dospělé byly připraveny lektorované prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. Doprovodné informace poskytovala po celý den ekologická poradna pro domácnost, mj. i k programu Zelená úsporám.

Při zahájení výstavy fotografií z návštěvy prince Charlese si hostětínští zavzpomínali na přijetí britského následníka trůnu v březnu letošního roku.

Návštěvníky rozehřívaly hudební skupiny Jazzzubs, Barel Rock a cimbálová muzika Bojkovjan.

Na přípravě slavnosti, kterou pořádají Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat, Centrum Veronica Hostětín a Obec Hostětín, se podílela více než desítka partnerských organizací. Unikátností této akce je i každoroční a osvědčená spolupráce s dobrovolníky, kteří přispívají ke zdárnému průběhu slavnosti. Letos přijelo pomáhat kolem stovky dobrovolníků.

Každý, kdo přišel pěšky, přijel na kole či veřejnou dopravou, obdržel jako poděkování za tento příspěvek k ochraně klimatu skleničku moštu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů