Pátek, 29. března 2024

Tip na výlet: Jáchymov - Vítejte v pekle

Ještě před několika lety se jméno tohoto města vyslovovalo raději šeptem. Jáchymov. Místo, jehož uranovými doly prošly desetitisíce politických vězňů.

Tip na výlet: Jáchymov - Vítejte v pekle

Jáchymov ale není jen svědkem bolavé minulosti, je to jedno z nejvýznamnějších horních a lázeňských měst.

Pokud se chystáte navštívit Krušné hory, zastavte se v Jáchymově. V horském městečku naleznete po celý rok příležitost k oddechu i sportu. Turistům a lázeňským hostům jsou nabízeny trasy po hřebenech i v údolích Krušných hor směrem na Abertamy, Nejdek a Karlovy Vary či na Vejprty a Stráž nad Ohří. Hustá síť cyklostezek navazuje na trasy v německém Sasku. Spolu s nedalekým Božím Darem je Jáchymov také centrem zimních sportů.

Brána do Krušnohoří

lazneMěsto leží na silničním tahu spojujícím severní část západních Čech s Německem, a proto je někdy také nazýváno branou Krušných hor. Nejbližším větším městem je sedm kilometrů vzdálený Ostrov nad Ohří, křižovatka silničních tras směrem od Karlových Varů (20 km) a od Klášterce nad Ohří (30 km) a Chomutova (50 km). Z Jáchymova lze pokračovat do Božího Daru (6 km), Loučné pod Klínovcem (10 km) a Vejprt (22 km). Spojení s uvedenými cíli umožňují také cyklostezky. Novodobý Jáchymov je především městem lázeňským. Na někdejší lázeňskou proslulost navázal roku 1975 zahájením provozu moderního Lázeňského sanatoria akademika Běhounka. V roce 1992 pak Jáchymovští otevřeli lázeňský ústav Curie a společnost Léčebné lázně Jáchymov postupně zrekonstruovala důl Svornost a jeho prameny, zmodernizovala Radium Palace z roku 1912 a dalších lázeňské domy.

Tam, kde vězni potili krev

vezSlavnou, ale i temnou minulost města připomíná naučná stezka Jáchymovské peklo. Prohlídkový okruh začíná na náměstí u sochařského díla Křížová cesta ke svobodě připomínajícího období zdejších pracovních táborů pro odpůrce totalitního režimu, kteří tu v letech 1948 až 1961 pracovali v krutých podmínkách. Vedle 11 neblaze pověstných šachet s tábory nabízí stezka prohlídku starého dolu Svornost, dnes zdroje radonové vody využívané k lázeňským účelům, návštěvu královské mincovny a muzea i pohled na zajímavé přírodní útvary. Stezka končí na kopci, na němž stával hrad Freudenstein, kde se v roce 1519 razily první tolary na světě. Středobodem současného společenského dění města je Jáchymovské kulturní léto pořádané každoročně od poloviny června do poloviny září. Město se chlubí více než třicítkou kulturních a historických památek, mezi nimiž dominují měšťanské domy, radnice či církevní stavby.

Znovuzrozená Císařská alej

Změna politických poměrů po listopadu 1989 vedla nejen v Jáchymově i ke změnám v péči o životní prostředí. K řadě kroků vedoucích k odstranění ekologických škod přibyly snahy o oživení či záchranu místní zeleně. Nedávným významným projektem Jáchymovských je záchrana a ošetření jedinečného stromořadí nad městem - Císařské aleje, kterou tvoří obrovské okouzlující lípy. Alej na severovýchodním okraji Jáchymova je dlouhá asi 900 metrů. Stáří stromů se odhaduje na více než 100 let. Obvod kmenů ve výčetní výšce (130 cm od země) činí u nejmohutnějších stromů více než 200 centimetrů. Zanedbaná údržba a poškození stromů, které mohly způsobit jejich předčasné odumírání i ohrozit život kolemjdoucích při pádu větších větví či celých stromů, přiměly Jáchymovské ke zpracování projektu na opatření, jež by mělo vést k zachování cenného, zejména esteticky mimořádně působivého krajinného prvku a k vytváření co nejlepších podmínek pro přirozený vývoj stromů v aleji. Podali žádost o podporu projektu z Operačního programu Životní prostředí a byli úspěšní. Město získalo dotaci ve výši 345 600 korun, která představuje 90 procent celkových výdajů. Zbylých 10 procent město uvolnilo z obecního rozpočtu. S pracemi se začalo v září 2008. Celkové opatření spočívalo v odborném základním zdravotním řezu 127 stromů, v 17 vrtaných vazbách k odlehčení větví, v rizikovém kácení jednoho stromu, jehož dřevní hmota byla zpracována štěpkováním. Torza dvou stromů, které po zasažení bleskem ohořely, byla ponechána. Do konce října téhož roku bylo stromořadí ošetřeno. Návštěvníci Jáchymova i místní obyvatelé se opět mohou oživenou alejí procházet, aniž by jim hrozilo nebezpečí úrazu.

Druhé největší město v Čechách

jachymovJáchymov je původně hornická osada, kterou po sv. Jáchymu pojmenoval Štěpán Šlik v roce 1516. V roce 1519 se tu začaly razit stříbrné mince. V roce 1533 tu již žilo 18 tisíc obyvatel v 1200 domech, svobodné a královské horní město bylo v Čechách po Praze druhým největším. V letech 1534-1651 byl Jáchymov sídlem královské mincovny. Úpadek mu přinesla násilná rekatolizace po bitvě na Bílé hoře. Význam městečka pozdvihlo až zřízení báňské školy na přelomu let 1716 a 1717. Vedle stříbra se tu těžilo olovo, arsen, kobalt, nikl a v okolí města i cín. Pro město osudovou surovinou se stal smolinec, ze kterého se připravoval uranit, určený k barvení skla. Výroba uranových barev ve státní továrně vedla od roku 1854 k novému rozkvětu města. Právě v odpadu při výrobě barev tu v roce 1898 manželé Curieovi objevili polonium a radium. Objevem radioaktivity místních důlních vod se město v roce 1905 stalo světoznámým. O rok později zde byly založeny první radonové lázně na světě a již v roce 1906 přijeli do Jáchymova první lázeňští hosté.

Víte, že...

V mincovně hrabat Šliků začala historie dolaru? Přesněji jeho názvu? Zdejší, v letech 1519-1528 ražená mince se totiž podle místa původu nazývala Joachimstaler. Od tohoto pojmenování se záhy odvozovaly názvy dalších měn a mincí - thaler, talero a tolar. Cestu k americkému dolaru minci vydláždila anglosaská výslovnost.

Více najdete na...
Jáchymov
Jáchymovské peklo
Krušnohoří

Autor: Michal Bečvář

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů