Úterý, 19. března 2024

Limity těžby uhlí tato vláda nezruší, řekl John v Litvínově

Limity těžby uhlí tato vláda nezruší, řekl John v Litvínově

Limity na těžbu hnědého uhlí během funkčního období současné vlády nepadnou, ujistil dnes občany Litvínova ministr vnitra Radek John (VV). Do města na úpatí Krušných hor přijel podpořit mítink ekologických organizací Den pro limity, jeho vystoupení ovšem v brzkém odpoledni viděly jen desítky účastníků. Na setkání s novináři naznačil, že pokud by lobbisté přesvědčili některé poslance ke změně názoru, jeho strana využije ve vládní koalici svého práva veta.

"V koaliční smlouvě je pojistka, že proražení limitů můžeme vetovat," řekl dnes novinářům John. V podobném duchu hovořil i na mítinku, zatímco se skupinky lidí pod jeho pódiem pozvolna rozrůstaly. "Je důležité, aby i kandidující strany viděly, jakou podporu má zachování limitů mezi obyvateli. Pak si rozmyslí dávat prolomení limitů do svých programů," řekl v narážce na hnutí Dialog, které kandiduje v sousedním Horním Jiřetíně a kritici jej podezírají z účelového spojenectví s těžařskou skupinou Czech Coal.

John zároveň podpořil místního poslance své strany Milana Šťovíčka, který si v minulých dnech vyměňoval i přes média ostré dopisy s odborovým předákem těžařů Jaromírem Frantou. "Jeho čísla o tom, kolik lidí by získalo nebo naopak ztratilo (prolomením limitů) práci, jsou velmi manipulativní. A vyhrožovat stávkou v době, kdy je země v krizi, je nesmysl, generuje to jen ztráty," řekl dnes John.

"Ten důl může těžit ještě 20 let, teď nikdo o práci nepřijde ani ji prolomením nezíská. Lpění na těžbě nám přináší spíš špatné než dobré a na tomto regionu je to vidět. A jestli se prolomí limity, začnou stávkovat jiní," řekl Šťovíček. "Uhlí je cenná surovina, ale je potřeba ji využít lépe, než ji prohnat jen komínem," dodal.
"Ti lidé jsou mimo realitu, pan ministr šachtu asi viděl leda z letadla. Omílá, co mu řekli jeho poslanci z regionu, aniž by tomu rozuměl," prohlásil Franta a vinil Johna z nekomunikativnosti. Doly okolo Litvínova prý vydrží těžit nynějším tempem jen rok až dva a pak začne jejich produkce postupně klesat. "Během několika let přijde o práci 8500 lidí," prohlásil odborový předák.

Místní politici Věcí veřejných naopak připomněli, kolik jiných pracovních míst těžba zničila. "Podívejte se na Libkovice. Jenom tam kvůli jejich zbourání zaniklo 620 pracovních míst," řekl bývalý horník a dnes ekologický zemědělec Petr Pakosta, který za VV kandiduje v obci Hora sv. Kateřiny. Obec s 1200 obyvateli byla zbourána v roce 1992, přestože v té době už rok platily územní limity, které pod ni těžaře nepustily.

Územní limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly přijaty v roce 1991. Rozdělily uhelná ložiska na oblasti, kam těžaři v budoucnu smějí a kam ne, především kvůli ekologickým dopadům a možnému bourání obcí. Kdyby limity padly, těžební oblast by se mimo jiné posunula jen pár set metrů od Litvínova a Horní Jiřetín i Černice by srovnala by se zemí. U Litvínova by nový revír prodloužil těžbu o dalších 47 let. Prolomení limitů bude v komunálních volbách na Mostecku velkým tématem. Svým voličům ho slibuje mostecká ČSSD, pravicové strany naopak podporují jejich zachování.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů