Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V rámci Open Days 2010, které pořádá Evropský výbor regionů ve dnech 4-7. října, se uskuteční seminář CEBRE společně s ČEZ a.s. a Evropskou platformou pro malé a střední podniky a živnostníky UEAPME na téma elektrifikace dopravy. ČEZ bude účastníky informovat o projektu, který realizuje v České republice s cílem vytvořit infrastrukturu pro elektrická vozidla. Seminář se koná 6. října v budově Výboru regionů v Bruselu.
Více o programu Open Days naleznete zde.

Místo uhlí aktivisté. Na protest proti škodlivým vlivům spalování uhlí na klimatickou situaci Země obsadili ekologičtí aktivisté největší uhelný přístav Austrálie. Ztráty způsobené devět a půl hodiny dlouhým zastavením provozu bude přístav Port Waratah Coal Services v Newcastlu >>napracovávat<< několik dní.

Ministr Drobil k nařčení z ovlivňování poroty Ekofilmu
Důrazně se ohrazuji proti lži uveřejněné v Deníku Referendum a na blogu idnes.cz, která mě viní z ovlivňování poroty v rámci festivalu Ekofilm. Prohlašuji, že jsem až do včerejšího dne neměl ponětí, kdo je v porotě a které filmy soutěží. Vyzývám toho, kdo z mých úst slyšel vyjádření týkající se ovlivňování poroty, aby tak řekl veřejně. Architekt Milunič v telefonátu s mluvčí MŽP popřel, že to byl on, kdo mě nařkl z ovlivňování poroty. Žádám tedy redaktora, který tuto lež napsal, o omluvu.
Jsem velmi pobouřen způsoby, kterými se někdo snaží festival Ekofilm poškodit.
Doufám, že i přes zlou vůli některých skupin, které chtějí festival politicky zneužít, proběhne letošní Ekofilm důstojně.
Pavel Drobil

Automobilky budou muset ve Spojených státech do roku 2025 snížit průměrnou spotřebu svých vozů na zhruba pět až 3,8 litru na 100 kilometrů. Vyplývá to z předběžného návrhu amerického ministerstva dopravy a Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA).
Automobilový průmysl se nyní bude moci k tomuto plánu vyjádřit. Předpokládá se, že konečná podoba plánu bude známa nejdříve v roce 2012, napsala agentura Reuters.
Předběžný návrh předpokládá, že efektivita využití pohonných hmot v automobilech se bude v letech 2017 až 2025 zvyšovat o tři až šest procent ročně. Dosažení spotřeby 3,8 litru na 100 kilometrů by podle Rady pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC) do roku 2030 ušetřilo 170 miliard litrů ropy.
Podle pravidel přijatých v loňském roce by měla spotřeba automobilů v USA do roku 2016 klesnout na 6,7 litru na 100 kilometrů. Efektivita využití pohonných hmot v automobilech by se tak měla zlepšit o více než 40 procent ve srovnání se současnými normami, napsala agentura AP.

Několik desítek ryb uhynulo v rybníku v Hlohovčicích na Domažlicku, kam se dostala neznámá látka. Na hladině se vytvořila pěna. Hasiči na místě odebrali vzorky a nyní zjišťují, jaká látka se do vody dostala, řekl dnes ČTK řídící důstojník krajských hasičů Miroslav Moule.
"Látka je asi rozpustná ve vodě, do rybníka se dostávala přítokem. Ten jsme na stavidle zastavili," uvedl. Zatím se nepodařilo zjistit složení látky, ani odkud a jak se do vody dostala

Dne 22. září 2010 se v Bruselu uskutečnil seminář, jehož tématem byl přístup k energetickým zdrojům z pohledu soukromého sektoru. Odborná konference byla organizována IHEND (Institut des Hautes Études des Défense Nationale) s cílem reflektovat bezpečnostní a obranné aspekty Evropské unie v kontextu energetických zdrojů a přístupu k surovinám. Řečník Pierre Sigonney, Ředitel pro strategické a ekonomické zpravodajství, TOTAL upozornil na problematiku vyčerpatelnosti ropy jako suroviny, když zmínil, že zbývá pouhých 150 let do úplného vyčerpání dnes dostupných nalezišť. Luigi Sampaolo, Manažer pro politické a institucionální analytické scénáře, ze společnosti ENI. Poukázal na důležitou roli Afriky jako naleziště ropy, obzvláště Nigérie a Konga. Hovořil o závislosti zemí EU na ruské dodávce plynu, kde se ČR umístila na 8 místě. Na dodávkách plynu z ruské federace byla závislá z 80 procent.
Podrobnější informace o semináři získáte zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů