Čtvrtek, 28. března 2024

Vítěz z Vysočiny vyrábí brikety z odpadků

Nejlepší živnostník Vysočiny začínal podnikat v garáži. Firma Neosolar zvítězila díky svému hospodaření. Porota volila cukráře.

Vítěz z Vysočiny vyrábí brikety z odpadků

V souboji nejlepších firem a živnostníků kraje Vysočina zabodovaly firmy, které se zaměřují na ekologii. První místo v soutěži Zlaté stránky.czŽivnostník roku 2010 se stal Dušan Tripal, který své podnikání postavil na využití odpadových materiálů. Nejdříve z použité lepenky vyráběl kartonové proložky, během krize se rychle přizpůsobil a vrhnul se na výrobu briket k vytápění. Tripal začínal podnikat doma v garáži, ale dokázal se prosadit a přes pronájem objektu v Černíči u Telče se vypracovat až ke koupi vlastního objektu v Třeštici u Telče. Jeho podnikání se i nadále rozrůstá a v současné době zahrnuje 250 metrů čtverečních výrobních a 550 metrů čtverečních skladových ploch. Svým přístupem k oboru si vybojoval i titul Vodafone Byznys rebel kraje Vysočina 2010.

"Je to živnostník s neutuchající energií a invencí. Soutěži už v minulých ročnících a letos opět přišel s novým vynálezem - speciálními briketami, na jejichž výrobě spolupracoval s odborníky z vysoké školy. Těšíme se, co vymyslí příště," komentoval Tripalovo vítězství v kategotii Živnostník roku kraje Vysočina člen poroty Roman Mikluš ze společnosti Mediatel.

Na druhé příčce v soutěži skončila podnikatelka Blanka Mudrová, která vyrábí originální kožené kabelky a třetí místo obsadil jihlavský vazač knih Bedřich Hloch.

Vítězem kategorie Vodafone Firma roku 2010 se stal prodejce solárních systému a technologií zaměřených na ekologické zdroje energie, například včetně státem podporovaných fotovoltaických systémů nebo tepelných čerpadel.

Porotu zaujal rozsah nabídky firmy, ale také schopnost provádět vlastní vývojovou výzkumnou činnost a jejich trvale udržitelný rozvoj. "Firmu Neosolar vynesly na první místo především ekonomické ukazatele, porota pak ocenila především zaměření na ekologii," řekl zástupce poroty Andrej Straka z firmy Vodafone.

U poroty jednoznačně sice zvítězil výrobce tradičních českých cukrovinek a bonbonů firma Kamila Chocolates, ekonomické výsledky ji ale posunuly na druhé místo. Třetí nejlepší firmou Vysočiny se stala společnost Adélka, která vyrábí pečivo i cukrářské výrobky.

Vítězové jednotlivých regionálních kol postupují do celostátního finále, které vyhodnotí 13. listopadu. Slavnostní vyhlášení proběhne druhého prosince v Praze.

Vítězové kraje Vysočina

Živnostník roku

1. Dušan Tripal
výroba briket z odpadových materiálů (Jihlava)

2. Blanka Mudrová
výroba dámských kabelek (Rynárec)

3. Bedřich Hloch
knihařské a vazačské služby (Jihlava)

Firma roku

1. Neosolar
technologie na ekologické zdroje energie (Jihlava)

2. Kamila Chocolates
výroba cukrovinek a bonbonů (Vyskytná nad Jihlavou)

3. Adélka
výroba pečiva (Pelhřimov)

AUTOR: Miroslava Jirsová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů