Čtvrtek, 28. března 2024

Čabárna uspěla v soutěži Stavba roku

Čabárna uspěla v soutěži Stavba roku

Centrum ekologické výchovy Kladno bylo nominováno na titul Stavba roku 2010 a získalo cenu Státního fondu životního prostředí ČR za energetickou úspornost - Stavba roku 2010.

Třípatrová dřevostavba slouží jako víceúčelové školicí centrum ekologické výchovy s ubytovací kapacitou 35 lůžek. Pořádají se zde zotavovací akce pro děti a mládež typu škol v přírodě, nejrůznější akce s ekologickou tématikou pro veřejnost či školení a semináře pro pracovní kolektivy soukromých firem i veřejné správy.

Objekt je řešen jako pasivní dům, které jsou v Česku doposud spíše raritou. Tepelné izolace mají tloušťku 20 až 60 centimetrů v závislosti na skladbě obvodového pláště. Kromě toho byly při stavbě použity i další technologie snižující spotřebu energie, například řízené větrání s rekuperací či solární systém na ohřev vody. Stavba stála několik desítek milionů korun. Zhruba devadesát procent nákladů pokryly zdroje z fondů Evropské unie a státního rozpočtu.

Ekologicky šetrná byla také výstavba. Okolní plochy o výměře zhruba 4 000 metrů čtverečních byly osázeny stromy, keři či popínavou zelení. Založeno zde bylo rovněž několik trávníků a rozsáhlá permakulturní zahrada. Zazeleněna byla i většina střešních ploch a teras. Součástí stavby je čistírna odpadních vod.

Kompozičně je řešena jako hmotný kubus s vystupujícími prosklenými arkýři na severní straně. Na západní a východní straně jsou terasy a zimní zahrada. Plášť budovy je ze svisle kladených modřínových fošen, ve spodních partiích se obloží cembonitovými deskami.

Vítězové soutěže byli slavnostně vyhlášeni 30. září v Betlémské kapli. Titul Stavba roku 2010 získalo pět staveb, kromě toho byla udělena i cena Státního fondu rozvoje bydlení, cena předsedy Senátu Parlamentu ČR, cena primátora hl. m. Prahy, cena Státního fondu životního prostředí za infrastrukturu a cena Státního fondu dopravní infrastruktury. Výsledky naleznete na webu Stavba roku.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů