Pátek, 29. března 2024

Na Vysočině směřuje nejvíc peněz na ochranu přírody do odpadů

Na Vysočině směřuje nejvíc peněz na ochranu přírody do odpadů

Největší díl peněz vydávaných v posledních letech za ochranu životního prostředí na Vysočině směřuje do lepšího nakládání s odpady. Loni to podle Českého statistického úřadu byly více než čtyři pětiny z celkové zhruba půl miliardy Kč investic. Nejdražší byly stavby a rekonstrukce kanalizací a čistíren odpadních vod. Řada velkých akcí se v této oblasti ještě chystá.

Investoři se sídlem v kraji uskutečnili v roce 2009 kvůli ochraně životního prostředí akce za 451 milionů Kč, což bylo v meziročním porovnání o 136 milionů Kč méně. Na loňské projekty získali 135 milionů Kč z dotací.
Kvůli zlepšení čistoty vypouštěných odpadních vod bylo na Vysočině v roce 2009 vydáno 263 milionů Kč, dalších skoro 120 milionů korun stály projekty zaměřené na lepší nakládání s ostatními odpady. Ochrany ovzduší se týkaly akce za 34 milionů Kč a kvůli ochraně půdy a vod byly provedeny investice za devět milionů Kč.

Na Vysočině loni dávaly peníze do zlepšení zařízení ovlivňujících čistotu okolí také instituce, které nesídlí v kraji. Celkem byly na území kraje provedeny investice za 594 milionů Kč, což byla nejnižší částka za posledních šest let. Tento pokles mohl být způsoben i tím, že řada zásadních projektů na přestavbu kanalizací a čistíren odpadních vod již byla provedena dříve. Přísnějším normám pro vypouštěné odpadní vody mají největší sídla v kraji vyhovět už v tomto roce. Přesto se ještě řada projektů chystá, rekonstrukce kanalizací provádějí nebo připravují i menší města a obce.

V nejbližší době by například měly začít další akce zaměřené na zlepšení čistoty vody v řece Dyji. Do projektu za víc než 1,7 miliardy Kč, který slíbila dotovat Evropská unie, je zapojeno 15 sídel z Vysočiny a jižní Moravy, stavební práce by měly být provedeny do konce roku 2012.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů