Čtvrtek, 25. dubna 2024

Drobil: Podpis smlouvy o čištění Brněnské přehrady je na dosah

Drobil: Podpis smlouvy o čištění Brněnské přehrady je na dosah

Smlouva mezi ministerstvem životního prostředí a Povodím Moravy o čištění Brněnské přehrady by měla být podepsána co nejdříve. Všechny administrativní kroky ze strany Státního fondu životního prostředí, respektive ministerstva už byly dokončeny, čeká se ještě na zelenou od ministerstva financí. ČTK to dnes v Brně řekl ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

"Projekt je před dokončením a ministerstvo životního prostředí nemá důvod bránit v tuto chvíli jeho realizaci," uvedl Drobil. Projektu nyní musí dát zelenou ještě ministerstvo financí vzhledem k tomu, že celková cena projektu přesahuje hranici sto milionů korun. Podle Drobila lze očekávat, že ministerstvo financí projekt schválí.
Projekt vyčištění přehrady má stát celkem téměř 200 milionů korun, větší část mají pokrýt evropské dotace, investuje do něj i Jihomoravský kraj a Brno. Přehrada, která v minulosti patřila k vodním plochám silně zamořeným sinicemi, byla loni téměř vypuštěná a odhalené břehy odborníci několikrát vápnili.

V zatím poslední fázi čištění v létě vodohospodáři vháněli do vody v přehradě vzduch, který ji měl provzdušňovat a promíchávat. Nyní odborníci z nádrže odebírají vzorky a sledují kvalitu vody. Do konce roku chtějí účinnost zásahů vyhodnotit.

Problémem však přes zlepšující se kvalitu vody zůstává to, že v obcích nad přehradou v povodí Svratky nečistí odpadní vodu téměř třetina obyvatel. Část kanalizací se tam má stavět nebo opravovat; stát a Jihomoravský kraj přidělily žadatelům dotace na investice za 755 milionů korun. I po dokončení aktuálně chystaných staveb však bez napojení na kanalizaci zůstane více než 10.000 lidí, tedy pětina obyvatel nad přehradou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů