Sobota, 20. dubna 2024

EU asi navrhne v další dekádě investice bilion eur do energetiky

EU asi navrhne v další dekádě investice bilion eur do energetiky

Evropa by měla dát během následující dekády bilion eur (asi 24,5 bilionu Kč) na modernizaci energetiky, aby omezila exhalace a zajistila si dodávky energií na trhy. Investice se projeví v cenách energií. Uvádí to předběžný návrh energetické strategie EU do roku 2020. Předpokládá se, že by ji evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger mohl předložit na začátku listopadu.

Strategie rozvrhne, jak může Evropa naplnit oba cíle, tedy snížit emise skleníkových plynů a předcházet energetickým krizím. Kontinent se tak chce vyhnout například situaci z ledna minulého roku, kdy se na tři týdny omezily dodávky ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu.

Plán volá po rozsáhlé rekonstrukci nezateplených budov a nevyhovujících distribučních sítí, po pevné zahraniční politice při vyjednávání dovozu energie a investicích do infrastruktury. "Investice potřebné do roku 2020 se odhadují na jeden bilion eur, aby se splnily cíle energetiky a klimatu," uvádí dokument, který viděla agentura Reuters. "Cen energií se rostoucí investiční potřeby dotknou," dodává zpráva.

Část strategie se ale nelíbí ekologickým aktivistům. "Pokud Oettinger vzkazuje, že bychom se měli vzdát ochrany občanů, aby ustoupili infrastruktuře, pak sklidí bouřlivé protesty veřejnosti," uvedl předseda skupiny Zelených v Evropském parlamentu Claude Turmes.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů