Pátek, 29. března 2024

Vláda omezí vliv ekologů na stavby

Vláda omezí vliv ekologů na stavby

Je to paradox: ministr dopravy Vít Bárta si za svého poradce vybral známého ekologického aktivistu Miroslava Patrika, ale vláda zároveň vymýšlí, jak zabránit nevládním organizacím ve zdržování dopravních staveb. A to změnou stavebního zákona.

Jak zjistily HN, na starost to dostala speciální komise, do níž své zástupce poslalo nejen ministerstvo dopravy, ale také resorty životního prostředí a místního rozvoje. V čele týmu stojí poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí.

Už se rýsují první kontury. "Plán je takový, že veřejnost by se mohla účastnit jen územního řízení, nikoli stavebního," říká Kočí. "Dnes je situace taková, že se na stavbách chtějí zviditelnit spolky, jež s místem, kde stavba vzniká, nemají nic společného," dodává ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). V zákoně by se proto měla objevit definice, kdo je "dotčená veřejnost".

Kromě zpřehlednění toho, kdo může do staveb mluvit, se komise shodla, že zanikne přes dvě stě malých stavebních úřadů; jejich pravomoci přeberou větší města.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů