Pátek, 19. dubna 2024

Temná strana optimismu

Temná strana optimismu

Jak se to mohlo stát, ptáme se pokaždé, když se děje něco takového, jako nyní v Maďarsku. Odpověď je prostá. Protože jsme optimisté. Přeceňujeme šance a podceňujeme rizika. Kdekdo věří, že může vyhrát ve Sportce, málokdo si připouští, že se může zabít v autě. A to přesto, že téměř nikdo osobně nezná šťastného výherce loterie. Zato skoro každý zná někoho, kdo měl havárii s vážnými následky. Většina z nás v autě dál riskuje, kdekdo si sedne za volant zmazaný pod obraz. K povaze člověka prostě patří přesvědčení, že jemu se nemůže nic stát.

V technologické oblasti tato temná stránka optimismu produkuje opakované katastrofy, neštěstí a zmar. Jako nyní v Maďarsku, jako před pár měsíci v Mexickém zálivu nebo jako kdysi v Černobylu. Záběry z maďarských vesnic zavalených rudým bahnem nám opět připomínají, že optimismus, který vede k podcenění rizik, je potřeba neustále krotit. Proti principu "ono se přece nemůže nic stát" musí stát princip předběžné opatrnosti. A musí existovat silné a kompetentní úřady, které ho budou tvrdě vymáhat a hájit. V tomto smyslu je maďarská katastrofa pádným příspěvkem do současné české (anti)ekologické debaty. V Česku je módní zastávat názor, že ekologické myšlení, které právě na principu předběžné opatrnosti stojí, je od základů vadné, namířené proti člověku, svobodě, pokroku. V různé míře a formě to tvrdí nejen prezident Václav Klaus, ale třeba i ministr životního prostředí Pavel Drobil. Teď ale pár desítek kilometrů od našich hranic vidíme, že se proti člověku může stejně dobře obrátit i nedostatečně regulovaný optimismus.

Není to jen akademické slovíčkaření. Pokud se například v Ralsku znovu začne těžit uran, měla by být míra předběžné opatrnosti, pokud jde o použité technologie a jejich kontrolu, rozhodně větší než malá. A také by se měly co nejrychleji vyřešit otazníky kolem ekologické zakázky století, u které se v tahanicích ztrácí podstata, totiž, že v ní jde o sanaci míst, která jsou potenciálními ekologickými bombami.

Pro ministra Drobila je pak maďarská lekce tato. Jeho resort by měl v prevenci i kontrole fungovat jako racionální brzda technologického optimismu, nikoli jako jeho integrální součást.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů