Pátek, 19. dubna 2024

Soutěžící fotí vodu živou i ohroženou

Soutěžící fotí vodu živou i ohroženou

Ještě 3 týdny je možné soutěžit o nejlepší snímek v soutěži Fotíme vodu nebo se zúčastnit kvízu Co víte o znečištění vod. Obě soutěže pořádá Arnika jako součást svého projektu Voda živá. "Nejvíce autorů fotografií zatím zaujala kategorie Život ve vodě a kolem ní. Zajímavé, byť mnohdy nepříliš veselé snímky však přicházejí i do dalších dvou kategorií: Voda v ohrožení a Jak chráníme vodu," komentuje dosavadní průběh soutěže její koordinátor Kamil Repeš z Arniky. O nejlepších snímcích rozhodne na začátku listopadu porota Arniky. Pro soutěživce má Arnika ještě internetový kvíz Co víte o znečištění vod. Tento týden byly vylosovány první dvě výherkyně, které se mohou těšit na pěkné knihy. Další dva vítězové budou vylosováni na konci října.

Prvními výherkyněmi internetového soutěžního kvízu "Co víte o znečištění vod?" se staly Michaela Janoušová a Markéta Simonová, které obdrží knihu Přírodní klenoty České republiky. V této obrazové publikaci čeští přírodovědci odtajňují zajímavá místa na území Čech, Moravy a Slezska. Kniha je určena zájemcům o přírodní hodnoty, ale zároveň nese poselství o zachování těchto klenotů dalším generacím. Výherkyním gratulujeme a věříme, že se jim knihy od nakladatelství Academia budou líbit.

V internetovém kvízu mohou soutěžící zkoušet své znalosti až do konce října, kdy budou vylosováni další 2 výherci. Kvíz je určen všem, kdo se zajímají o životní prostředí a vodu zvlášť.

Vstup na stránku soutěžního kvízu

Fotografie, které tematicky souvisejí s vodou a její ochranou, mohou jejich autoři posílat do některé ze soutěžních kategorií (a to až 3 snímky do každé z nich): Život ve vodě a kolem vody, Voda v ohrožení a Jak chráníme vodu. Fotky je možné zaslat na e-mailovou adresu decin@arnika.org spolu se informací o jménu a městě bydliště autora, kategorii, do níž je snímek přihlašován a stručnou popiskou fotky. Velikost jednotlivých souborů by neměla přesáhnout 2 MB.

Fotogalerie dosud příhlášených snímků

Porota Arniky vybere po skončení soutěže nejlepší snímek v každé kategorii. Autoři vítězných snímků se mohou těšit na knihy s barevnými fotografiemi exotické přírody od nakladatelství Academia. Tři nejlepší fotografie budou v souladu s podmínkami soutěže odměněny a následně také publikovány v naučně populární knize o vodě. Zveřejněny budou také na webových stránkách Arniky.

Soutěžní kvíz i fotografická soutěž jsou součástí projektu Voda živá, který je zaměřen na problematiku znečištění vodních toků a vodního prostředí. Mezi hlavní znečišťovatele potoků a řek patří průmysl a domácnosti. Cílem soutěže stejně jako celého projektu je upozornit na tyto souvislosti a více motivovat veřejnost ke změně přístupu.

Projekt je podpořen z prostředků Státního fondu životního prostředí ve výši 1 998 800 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů