Čtvrtek, 28. března 2024

Děti v rámci soutěže fotografují krajinu svého domova

Děti v rámci soutěže fotografují krajinu svého domova

Od poloviny září až do konce října probíhá na severním plzeňsku fotografická soutěž pro děti ze základních škol. Děti ze školy v Bezdružicích, Konstantinových Lázních, ve Svojšíně a v Záchlumí by pro své snímky měly vybírat místa, která nějakým způsobem odrážejí vztah člověka a krajiny - například taková, jimž člověk ublížil, nebo naopak pomohl. Dále místa, která se výrazně změnila a také ta, která jsou v krajině, kde děti žijí, typická. Zúčastnit se však mohou i další obyvatelé obcí, ve kterých soutěž probíhá.

Cílem organizátorů soutěže je posílit prostřednictvím vlastní tvorby vazbu dětí ke krajině, ve které žijí. Krajina a její podoby jsou totiž výsledkem tisíciletého soužití člověka a přírody na našem území. Přerušení tohoto soužití, k němuž došlo v Sudetech vysídlením původního německého obyvatelstva, se obtisklo také do podoby současné zdejší krajiny. Noví obyvatelé, kteří zde nemají své kořeny, mají často oslabenou svou vazbu ke krajině a životnímu prostředí vůbec. Soutěž tak může přispět k větší vnímavosti dětí i dospělých ke krásám zdejší přírody a kulturního dědictví.

Výsledné snímky, které během září a října vzniknou, bude hodnotit tříčlenná odborná komise. V prosinci proběhnou na každé ze škol vernisáže fotografií spojené se slavnostním vyhlášením vítězných snímků a jejich autorů. Hlavní cenou pro nejlepšího fotografa-krajináře bude fotoaparát, odměněni budou i další účastníci.

Soutěž je součástí rozsáhlejšího projektu Venkovská krajina očima dětí, realizovaného Centrem pro komunitní práci, Občanským sdružením Ametyst a Mikroregionem Konstantinolázeňsko. Další aktivity projektu jsou zaměřeny na průřezové téma Enviromentální výchovy a odehrají se jako součást projektového vyučování přímo ve školách.

Projekt je podpořen z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím globálního grantu Plzeňského kraje.

Více informací získáte na tel: 775 764 413, e-mail: ida.kaiserova@cpkp.cz, www.cpkp.cz/vkod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů