Čtvrtek, 28. března 2024

Nevýhodný prodej dřeva nás stál miliardu

Nevýhodnou smlouvu Lesů ČR s firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS), na niž stát doplácel podle auditu ročně více třemi sty miliony korun, nešlo vypovědět dřív - tvrdí šéf Lesů Svatopluk Sýkora.

Nevýhodný prodej dřeva nás stál miliardu

HN: Už jste Hradecké lesní smlouvu na prodej dřeva státních Lesů oficiálně vypověděli? A proč vlastně žádáte o svolání mimořádné valné hromady HLDS?

Oznámili jsme to, po dohodě s panem ministrem, panu Dejnožkovi (František Dejnožka drží v HLDS polovinu akcií, druhou mají Lesy - pozn. HN). Smlouva skončí koncem prosince. Chceme také získat větší pravomoci při rozhodování a zjistit, jaké záměry pan Dejnožka s firmou má.

HN: Upozornili jste také na to, že HLDS poskytovala záruky za bankovní garance uchazečům o zakázky Lesů. To znamená, že jste vlastně poskytovali garance sami sobě?

Některé firmy soutěžily u nás s garancí HLDS. Je to skutečně absurdní. Proto jsme si nechali udělat právní a ekonomický audit našeho působení v HLDS.

HN: Proč jste smlouvu s HLDS nevypověděl hned, po příchodu do čela Lesů? O její nevýhodnosti se přece hovořilo už dlouho?

Nechal jsem si hned loni udělat právní analýzu, ale ta potvrdila, že po další tři roky od roku 2007 je smlouva nevypověditelná. Teď už ale nejsme ochotni takový ekonomicky nepochopitelný vztah dál tolerovat.

HN: Jak reaguje František Dejnožka na vaše oznámení o výpovědi smlouvy a požadavku na mimořádnou valnou hromadu? Bavíte se spolu?

Zatím nereagoval. Na radu právníků s ním komunikuji zásadně písemně.

HN: Jen za tři roky Lesy podle vás přišly kvůli smlouvě s HLDS o miliardu korun?

Neříkám, že ty peníze někdo ukradl. Ale analýza nám dala jasné číslo: Přes 310 milionů korun ročně ekonomicky neodůvodněných nákladů. Je to částka, kterou podle nás HLDS zbytečně utratí a spotřebuje. Pak se to dá libovolně násobit roky.

HN: Ale když mají Lesy v HLDS poloviční podíl, nesou za to přece spoluzodpovědnost.

Sice je to dnes 50 na 50, ale vzhledem k tomu, že pan Dejnožka má "zlatou akcii", převálcuje nás ve všem. Na každé valné hromadě nás v důležitých otázkách přehlasuje.

HN: Jste v čele Lesů ale už rok a tři čtvrtě. Jmenoval vás ministr zemědělství Petr Gandalovič, který smlouvu s HLDS v určité době také tvrdě kritizoval. Když nešlo zrušit smlouvu, proč jste aspoň audit neudělal už o rok dříve?

Ta poslední tříletá smlouva vznikla bez schválení kohokoliv takovým prapodivným způsobem. Gandalovičovi se zrušení nepodařilo prosadit. Když jsem se dozvěděl, že ve smlouvě musíme pokračovat, vážil jsem následky "násilného ukončení". Vznikl by spor, a obchod s dřívím z Lesů by se mohl až zastavit.

HN: Jak si vysvětlujete, že v prosinci 2007 tehdejší ředitel Lesů Jiří Novák nevýhodnou smlouvu o tři roky prodloužil?

Nechci hodnotit, proč to tak v hlavě pana Nováka vzniklo. Pro mě jsou nepochopitelné údaje typu, že někdy 17. prosince 2007 byl jmenován, a během svátků nějak prozřel a za deset dní uzavřel smlouvu - když do té doby bylo projednáno, že smlouva s HLDS skončí. Pak byl ještě uzavřen dodatek na nátlak pana ministra Gandaloviče, který se to snažil trochu zvrátit. Mělo se za půl roku rozhodnout, zda pokračovat dál. A nakonec to bylo zase v červnu 2008 prodlouženo.

HN: Zvažujete podání trestního oznámení na Jiřího Nováka?

V této chvíli ne. Když nevidím, že by se škoda mohla vrátit, bylo by to za hranou.

HN: Novák, jehož jste v čele Lesů vystřídal, je nyní náměstkem pro lesní hospodářství na ministerstvu zemědělství, tedy u vašeho zakladatele - nepřipadá vám tato situace absurdní?

Myslím, že mi to nepřísluší hodnotit.

HN: Za absurdní považuji i situaci, že náměstek pro lesní hospodářství opakovaně zdůrazňuje, že na svém postu nemá na starost obří státní podnik Lesy ČR. Tohle veřejnosti ani odborníkům "hlava nebere".

No, není to zrovna normální situace. Ale nepřísluší mi to řešit.

MEZITITULEK: HN: Jinou diskutovanou smlouvou Lesů je kontrakt pro lesnickou společnost LST, za níž stojí známý zbrojař Richard Háva - a předtím ji zase ovládal bývalý šéf zkrachovaného Chemapolu Václav Junek. Proč má právě LST zajištěn od Lesů přísun biomasy - klestí - na příštích deset let?

Nemáme šanci ovlivnit, kdo za jakou firmou stojí - ani nesmíme.

HN: LST ovšem zakázku nezískala ve veřejné soutěži?

Soutěž jsme v tomto případě nedělali. O biomasu totiž ještě před rokem neměl nikdo zájem. Dodnes platíme ročně 230 milionů za to, že zmizí z lesa. Nabízel jsem biomasu třeba ČEZ, ten ale šel cestou fotovoltaiky. Smlouva s LST vznikla proto, že místo abychom za úklid klestí sami platili, nabídli nám za to peníze.

HN: Jak jednání s LST proběhla?

Přišli jejich zástupci - ne pan Háva - a požádali o dvě území. Podobné smlouvy, většinou na deset let, máme také například s Lesy Hluboká nebo Plzeňskou teplárenskou. V případě, že bude úklid klestí zahrnut do takzvaného velkého tendru na lesnické práce, tyto smlouvy zaniknou od ledna 2012.

HN: Když sami platíte za odklízení biomasy skoro čtvrt miliardy ročně, je zvláštní, že za to nyní někdo chce platit vám. Kolik od LST dostáváte?

Tržby za outsourcovaný úklid loni dosáhly asi 3,5 milionu korun, letos počítáme s 6,5 milionu. Soukromé podniky zřejmě mají kde štěpku udat.

HN: Proč nemůže státní podnik zhodnotit tuhle čím dál žádanější biomasu lépe?

Nejsme na to zařízeni, chceme se jen zbavit nepořádku v lese.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů