Pátek, 19. dubna 2024

Olomoucku učarovala houževnatá bylinkářka

Olomoucku učarovala houževnatá bylinkářka

Oceněná bylinkářka zaměstnává 19 lidí a široce publikuje. Firma WEBA zaujala výchovou učňů i dodávkami pro BMW.

Přes silný vliv krize, navíc v kraji, který už dávno nepatří mezi nejbohatší, vsadili na investice. Vyplatilo se. Vítězi anket Vodafone Firma roku a Zlaté stránky.cz Živnostník roku na Olomoucku se staly společnost WEBA Olomouc a živnostnice Jarmila Podhorná.

WEBA, strojírenská firma z Bystrovan specializující se na výrobu nástrojů pro horké tváření v automobilovém průmyslu, byla porotou soutěže vysoce hodnocena za udržení počtu zaměstnanců krizí silně postiženého sektoru, za výchovu vlastních učňů i orientaci firmy na export. Firma navíc mohutně inovuje.

"Není jiné cesty. Standardní formy tváření již nestačí držet krok se stoupajícími požadavky bezpečnosti a pevnosti dílů," říká Jiří Šída, prokurista společnosti se 130 zaměstnanci, kterou vlastní rakouský holding Greiner. "Přesto i my jsme se v krizi v rámci skupiny museli rvát o udržení na trhu a boj to byl mnohdy tvrdší než s konkurencí." Šída přihlásil společnost, která dodává i do továren BMW či Porsche, do soutěže na vlastní pěst, bez vědomí zahraničních majitelů. "Chtěl jsem jen zkusit, jaké to je. Vítězství mi vyrazilo dech."

I Jarmila Podhorná vsadila v těžších časech na rozvoj. Výrobkyně léčivých a regeneračních tinktur z bylin a z pupenů rostlin otevřela v minulém roce v Brodku u Konice unikátní zahradu z domácích i cizokrajných rostlin.

Porota u ní ocenila především neobvyklý obor podnikání a houževnatost, i v důchodovém věku dává práci 19 zaměstnancům. "Beru toto ocenění jako další potvrzení toho, že lidé začínají brát náš obor čím dál vážněji, a také toho, že jim pomáhá," uvádí Podhorná. "Účinek našich léků je založen na tom, že v pupenu je to nejdůležitější pro zachování rostliny." Vedle pěstování rostlin je čerstvá držitelka titulu úspěšná v osvětové činnosti; jen loni měla 83 přednášek, vydala knihu a vystupuje v rozhlase a v televizi.

Oba vítězové byli u poroty jasnou volbou, další ocenění následovali s odstupem. Druhý post v anketě Firma roku vybojoval horský Hotel Dlouhé Stráně u Loučné nad Desnou, třetí místo získala firma Hopax z Červenky u Litovle, výrobce zvedacích zařízení a konstrukcí.

Mezi Živnostníky roku v Olomouckém kraji se za vítěznou Jarmilou Podhornou zařadila další živnostnice Božena Kvapilíková za Zábřehu na Moravě, která poskytuje komplexní služby v oblasti požární ochrany, a až třetí pozici bral muž - Michal Byrtus, provozovatel několika internetových obchodů.

Titul Vodafone Odpovědná firma roku Olomouckého kraje získala společnost MiRyz Soft, která poskytuje účetní služby. Firma zkrátila svým zaměstnancům pracovní dobu na 35 hodin týdně bez snížení platů, poskytuje velké zaměstnanecké benefity a má zavedeny precizní vnitropodnikové ekologické směrnice.

U zřejmě nejméně obvyklé kategorie celého podniku - v udělení titulu Vodafone Byznys rebel zabodoval Jiří Žoch, který provozuje autovrakoviště se zaměřením na ekologickou likvidaci vozů a provádí ji zcela zdarma. Označení "rebel" získávají lidé, kteří jsou mimořádně prozákaznicky orientováni a jsou při svém podnikání ochotni se vzdát i významné části zisku s ohledem na obecnou prospěšnost.


Vítězové Olomouckého kraje

Živnostník roku

1. Jarmila Podhorná
výroba léčiv z pupenů rostlin

2. Božena Kvapilíková
prodej a instalace požární ochrany

3. Michal Byrtus
provoz internetových obchodů

Firma roku

1. WEBA Olomouc
výroba nástrojů pro horké tváření v autoprůmyslu

2. Hotel Dlouhé Stráně
ubytovací a hostinské služby

3. Hopax Červenka
výroba jeřábů a ocelových konstrukcí

AUTOR: Petr Býma
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů