Pátek, 29. března 2024

ČEZ je zdravý, jen reaguje na změnu trhu

Martin Říman, šéf dozorčí rady ČEZ

ČEZ je zdravý, jen reaguje na změnu trhu

O domácí energetické jedničce ČEZ se léta píše jako o národním šampionovi, jehož stále rostoucí zisky představují neochvějnou jistotu pro státní rozpočet. Jenomže ani firmě ČEZ se nevyhnula krize. Vyrovnává se s poklesem trhů, nižší spotřebou elektřiny, horšími podmínkami. Vedení firmy už před třemi týdny oznámilo na manažerském mítinku, že ČEZ na to musí reagovat novou strategií. Prudkou expanzi střídá důraz na úspory, roste tlak na snižování dluhu. "Je to normální reakce, nic nečekaného nebo negativního se v ČEZ neděje," ujišťuje Martin Říman, šéfporadce premiéra a zástupce státu v dozorčí radě ČEZ.


HN: ČEZ výrazně zredukoval svůj investiční plán na příští roky, z řady plánovaných investic vycouval. Netýká se to také tendru na Temelín?

To je nesmysl, Temelín je pro ČEZ dál prioritou. Ale jinak každá firma někdy některé investice zastaví a nějaký záměr přehodnotí. Třeba proto, že město Śląsk původně chce prodávat teplárnu, a pak si prodej rozmyslí.

HN: Není to spíš tak, že ČEZ svůj investiční plán přehodnocuje proto, že v poslední době mu příliš rostlo zadlužení a že si už nemůže dosavadní tempo expanze dovolit?

Ale prosím vás!

HN: Právě tento důvod pro zpomalení expanze ČEZ připustil místopředseda dozorčí rady ČEZ Eduard Janota. Taky o nich se mluvilo v září na mítinku manažerů ČEZ...

No ano, uvědomte si, jak klesla kvůli krizi cena elektřiny na trhu. Na burzách spadla z 80 eur za megawatthodinu na 40 eur. To je přece jasné, že při takové změně se některé investice už nevyplatí.

HN: Jak hodnotíte zadluženost ČEZ? Na to, že firmě v posledních letech příliš rostl dluh, také upozorňovali sami šéfové ČEZ na zmiňovaném mítinku.

V porovnání s jinými energetickými firmami není zadluženost ČEZ nijak vysoká. A neroste nijak dramaticky. Já na tom manažerském mítinku byl taky, byť ne na celém, a na žádná dramatická varování, o kterých píšete v novinách, se nepamatuji. Na druhou stranu je pravda, že situace na trhu je jiná než dřív a každá rozumná firma k tomu musí přistupovat odpovědně, jinak by mohla mít problémy.

ČEZ je zdravá firma, média situaci dramatizují

HN: Na zmiňovaném mítinku také zaznělo, že ČEZ dostává první varování od ratingových agentur. Že hrozí pokles ratingu, pokud se nezastaví nepříznivé trendy...

To tedy nemohu potvrdit.

HN: Podle některých odborníků ČEZ na krizi začal reagovat pozdě, za brzdu měl prý zatáhnout už loni. Jak hodnotí dozorčí rada řízení firmy v posledních dvou letech?

Proboha, ČEZ je přece zdravá firma! Její rating je stejně dobrý jako rating celé České republiky! Média to dramatizují...

HN: Takže pozice šéfa ČEZ Martina Romana je jistá, židle se pod ním nehoupe?

Proč by měla? Kam chodíte na takové nesmysly?!

HN: Jen se ptám, jak je akcionář s manažery spokojen. Protože se objevují náznaky, že stát už není k ČEZ tak vstřícný, jak dosud byl...

To je hloupost. Já se nehodlám bavit o spekulacích.

HN: Buďme konkrétní. ČEZ čeká pokles zisku a růst střídá stabilizace. Ministr financí Kalousek přesto čeká, že ČEZ bude odvádět dál stejné peníze do státního rozpočtu. Je to reálné?

Pro ČEZ to je velká výzva. Opravdu musí počítat s nižším ziskem, protože jeho zisk je funkcí ceny elektřiny, s tím nic nenaděláme.

HN: Neodpověděl jste, zda je udržení dosavadních dividend pro stát, což je skoro dvacet miliard korun, do budoucna reálné. Jak se na to dívá vedení ČEZ?

O tom jsem s nimi nehovořil.

HN: Pokud ve vládě projde návrh ministra Miroslava Kalouska, firmě ČEZ hrozí, že bude muset v letech 2013 - 2020 nakupovat emisní povolenky, které měla získat bezplatně. Přišla by podle některých odhadů až o 65 miliard korun. Jaké by to mělo dopady?

Tak především nejde o tak velké peníze, o jakých se mluví (ministerstvo financí odhaduje hodnotu celého balíku povolenek, jež mají energetické firmy dostat zadarmo, na 90 až 100 miliard korun. ČEZ má podle ministra průmyslu Kocourka šanci získat z toho až 70 procent - pozn. red.). Já tvrdím, že hodnota těch takzvaně bezplatných povolenek nebude vyšší než 40 miliard korun. Takže ČEZ určitě nehraje o 65 miliard. Pokud se zákon změní a budou se všechny povolenky prodávat, nepřijde ČEZ o nijak fatální částku.

HN: Každopádně by to byly desítky miliard. ČEZ je má dostat jako protihodnotu za ekologické investice, jichž - podle informací z firmy - plánuje za 114 miliard korun. Může podle vás ČEZ bez povolenek zdarma tento plán splnit?

Manažeři by si to museli celé znovu vyhodnotit. Je jasné, že některé investice - pokud by se povolenky zdarma zrušily podle návrhů ministra Kalouska - by ČEZ realizovat nemusel. Ale to jsou všechno naprosto předčasné spekulace, vedení ČEZ o tom zatím nepřemýšlí, protože to je všechno zatím na úrovni čistě politické debaty.

Jednání o Temelínu jsme odložili na příští schůzi

HN: Debata o povolenkách souvisí se snahou najít peníze na zbrždění růstu ceny elektřiny. ODS doporučuje použít na kompenzaci vysoké ceny daň z příjmů fotovoltaických zdrojů, ministr financí prosazuje prodej povolenek. Nakolik se do řešení prodej povolenek promítne?

Nevíme, zatím je pořád jasný jen obecný rámec, podle něhož se použije kombinace obou nástrojů. Detaily se budou teprve vyjasňovat, veřejnost bude o výsledku informována v příštích dnech. Vydržte.

HN: Jednala čtvrteční dozorčí rada o tendru na dostavbu Temelína? Rozhodli jste, zda se soutěž zdrží a o kolik?

My jsme o Temelínu nejednali, odložili jsme to na 25. listopadu.

HN: Jeden uchazeč o temelínskou zakázku - rusko-české konsorcium v čele s Atomstrojexportem - oznámil, že dostal už před časem informaci o změně harmonogramu. Jeho dva soupeři tvrdí, že oficiálně informováni nebyli. Co vy na to?

To jsou velmi znepokojivé, ale absurdní spekulace novinářů. Vylučuji, že by ČEZ někoho zvýhodňoval nebo naopak. Pro tendr není stanoven žádný nový harmonogram, změny v tendru neschvaluje vláda, ale představenstvo a dozorčí rada. Všechno ostatní jsou nesmyslné spekulace.

Uvědomte si, jak prudce klesla cena elektřiny. Je přece jasné, že se při takové změně některé investice nevyplatí.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů