Úterý, 23. dubna 2024

Ovocnářský víkend v Hostětíně nabídl vzdělávání i pomoc přírodě

O víkendu 16. - 17. října 2010 proběhl v Centru Veronica Hostětín seminář "Podzim v ovocném sadě - bohatství odrůd a jejich zpracování". Kromě teorie vyrazili účastníci do terénu ochutnávat škálu ovocných odrůd, mohli si přinést vlastní ovoce na určení či přiložit ruku k dílu v místním ekologickém sadě.

Ovocnářský víkend v Hostětíně nabídl vzdělávání i pomoc přírodě

Návštěvníci semináře zažili kromě teorie také exkurzi do sadu a obecní sušírny ovoce v Rudimově či moštárny v Hostětíně a přehlídku ovocných odrůd spojenou s jejich ochutnávkou. Mohli využít také přítomnosti odborníků a přinést ovoce ze svých zahrádek na určení.

Neděle byla věnována pomoci v hostětínském ekologickém sadě, který centrum používá pro praktické vzdělávání dětí i dospělých. Dobrovolníci zasadili několik stromů, označili je informačními tabulkami, popisujícími výhody dané odrůdy. Vytvořením příbytku např. pro plazy pomohli zlepšit prostředí pro různé živočichy, kteří udržují ekologickou rovnováhu v sadě.

Bohatství v ovoci

"Ovocné odrůdy skrývají obrovské bohatství. Jen v Bílých Karpatech bylo zmapováno přes 250 odrůd jablek. Některé jsou vhodné na sušení, jiné na moštování, pečení, přímou konzumaci, některé vydrží ve sklepě až do jara. Proč bychom jedli chemicky ošetřené ovoce dovezené z jižních zemí, někdy i přes půl světa, když máme u nás takové poklady?" uvádí lektor semináře Stanislav Boček z Mendelovy univerzity v Brně.

Alena Gbelcová z pořádajícího Centra Veronica Hostětín dodává: "Vlastnosti starých odrůd jsou významné pro šlechtění nových odrůd, odolných nemocem, škůdcům, ale také například změnám klimatu. Seminářem jsme oslavili i Rok biodiverzity, kterým byl vyhlášen právě rok 2010."

Seminář tematicky doplňovala beseda s Timem Crabtree, britským propagátorem jídla zblízka, který se věnuje například projektům místního ovoce do škol.

Bližší informace: Jana Tesařová, jana.tesarova@veronica.cz, 572 630 670, 775 209 208, www.hostetin.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů