Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Český systémový integrátor KOMIX vyhrál výběrové řízení na zakázku Státního fondu životního prostředí ČR na rozvoj a technickou podporu programu Zelená úsporám do roku 2012. Jedná se o webovou aplikaci, která umožňuje sledovat a vyhodnocovat celý životní cyklus žádostí o dotaci od jejího přijetí, kontroly správnosti údajů a náležitostí a schvalovacího procesu až po její samotné vyplacení.

Karoserie poslouží jako baterie - Představte si automobil, jehož karoserie zároveň slouží jako dobíjecí baterie. Baterie, která za jízdy ukládá energii získanou při brždění a která rovněž ukládá energii poté, co automobil na noc připojíte do elektrické zásuvky na dobití. Na takovém projektu se podílí automobilka Volvo.

Recyklace elektroodpadu - V roce 2008 se v Evropě prodalo více než 100 miliónů plochých obrazovek. Do roku 2015 dojde v zemích EU ke značnému nárůstu potřeby recyklace plochých LCD obrazovek, a to až na ohromujících 750 tis. t ročně. Firma Stena Metall Group nyní spouští nový uzavřený proces recyklace LCD obrazovek.

Mobilní laboratoř na sluneční pohon - Netradiční 13 tis. km dlouhá jízda robotem řízených automobilů na solární pohon z Parmy do Šanghaje si klade za cíl demonstrovat výhody ekologické dopravy.

Unikátní ekologický projekt - Představte si život v ekologicky šetrném domě se solárními články na střeše, které slouží k dobíjení elektromobilu zaparkovaného vedle domu. Tento plán se brzy stane realitou.

Sociálně prospěšný projekt Dachseru a organizace terre des hommes na podporu vzdělávání chudých indických regionů vstupuje do druhé fáze. Od roku 2005 absolvovaly vzdělávací program v indickém státě Uttar Pradesh stovky dětí a společnost nyní přichází s další edukativní aktivitou pod názvem "Vzděláním k udržitelnému rozvoji". Druhou fázi projektu, rovněž pětiletou, podpoří částkou 400 tis. eur. Projekt bude rozšířen také o program na ochranu klimatu. Primárním cílem je stejně jako v první fází projektu vzdělávat děti a poskytnout jim odbornou přípravu pro jejich budoucí povolání. Oba partneři projektu zde zřídí další školy, vzdělávací centra i knihovny. Zároveň díky výstavbě zařízení na biomasu, použitím obnovitelných energií a podpoře udržitelného lesního hospodářství přispějí také k ochraně klimatu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů