Sobota, 20. dubna 2024

Appian odešel ze strojírenství do solární energetiky

Appian odešel ze strojírenství do solární energetiky

Skupina Škoda Investment, za kterou stojí tajemná firma Appian se sídlem ve Švýcarsku a neznámými vlastníky, se stáhla ze strojírenských oborů a našla si náhradu v investicích do solární energie. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN) s tím, že firma v těchto dnech v Tuchlovicích na Kladensku spouští jeden z největších solárních parků v ČR, s výkonem 7,8 megawattů.

Tuchlovická elektrárna je podle LN již druhou investicích Škody Investment do fotovoltaiky. V průmyslovém areálu, kde sídlí nástupci bývalé Škody Plzeň, už od jara nainstalovala postupně panely o výkonu 1,9 MW. V Tuchlovicích může firma podle smlouvy s provozovatelem rozvodné sítě ČEZ Distribuce připojit výkon až deset megawattů.

LN píšou s odvoláním na informace Českého rozhlasu, že stát investoval do rekultivace bývalého tuchlovického dolu stovky milionů korun. Původní představa státu i obce byla, že na místě dolu by vznikla průmyslová zóna, kde by investoři vytvořili stovky pracovních míst. Nakonec však jediným přínosem pro obec bude nájemné za 17 hektarů pozemku, přes dva miliony korun ročně po dobu 25 let.

Škoda Investment (dříve Škoda Holding) loni prodala společnost Škoda Power, zabývající se výrobou a servisem turbin pro elektrárny a plynárny. Letos v listopadu dokončí prodej firmy Škoda Transportation, vyrábějící lokomotivy, tramvaje a trolejbusy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů