Pátek, 29. března 2024

Solární střelba jen tak od boku

Solární střelba jen tak od boku

Angličané to dobře vědí: že nějaká věc vypadá pěkně, je sice hezké, vždy je ale důležité zjistit, jestli není někde v detailech ukrytý nějaký ten čert. S vládním postupem v "kauze" solární elektřina je to podobné. Ministerský plán vypadá na první pohled dobře, leč jeho podrobnosti, na kterých hodně záleží, jsou v lepším případě mlhavé.

Kabinet předně propíchává bublinu, která už notně splaskla. ČEZ koncem srpna všechny šokoval prognózou, podle které měl příspěvek na solární elektrárny činit 22 procent ceny elektřiny pro domácnosti. Už je ale evidentní, že svá čísla pořádně přifoukl. Distancuje se od nich dokonce i ministerstvo průmyslu, které očekává asi 8 % , tedy zhruba stejně jako ekologické organizace.

Kouzelníci s čísly

Je to slušná blamáž. ČEZ se tím celkem odepsal jako věrohodný zdroj informací. Navíc to není poprvé, co energetické společnosti kouzlily s čísly, aby vyvolaly strach z čisté elektřiny. ČEPS, správce převodové sítě, v únoru dokázal během jediného týdne zvýšit údaj, kolik solárních a větrných elektráren dostalo souhlas s připojením, ze 3500 megawattů přes 5000 MW až na 7700 MW.

Ale po úterním prohlášení Svazu průmyslu a dopravy se aféra proměnila v naprostou frašku. Mluvčí českých průmyslníků po několik týdnů alarmovali podniky i vládu. Nyní však dorazili na tripartitu a konsternovanému publiku sdělili, že skoro žádný problém se nekoná. Solární panely prý nezdraží elektřinu o více než pět procent. Pobavené hlediště tleská, opona jde dolů.

Tudíž nás patrně nečeká žádné neobvyklé drama. ČEZ v posledních letech vícekrát zdražil o více než 10 procent - a nebylo to kvůli obnovitelným zdrojům, které k ceně přidávaly asi jeden haléř na kilowatthodinu. Kupodivu žádný politický poprask nevypukl. Čímpak to?

Není ale samozřejmě důvod platit za čistou energii více, než je nutné. Proto má smysl, aby vláda hledala řešení, jak pokračovat v podpoře domácí energie z obnovitelných zdrojů a přitom udržet nízké náklady.

Hlavní opatření, které ministři ohlásili, je daň z nadměrných zisků. Pokud by spočítali rozdíl mezi výkupní cenou a reálnými výrobními náklady solárních panelů a rozdíl zdanili, je to rozumné. Investice do solární energie by tak měly při patnáctiletém garantovaném příjmu také patnáctiletou návratnost (a nikoli sedmiletou, jak je tomu nyní).

Ještě větší průšvih

Potud teorie. Podrobnosti však rozhodnou, zda kabinet přichází se smysluplným řešením, nebo čistou energetiku sakumprásk na léta udusí. Prozatím se zdá, že ministři spíše střílí od boku. Petr Nečas anoncoval plošnou sazbu 26 procent. Namísto aby ji opravdu spočetli ze skutečné velikosti nadměrných zisků, politici šlehli bezmála arbitrární číslo. Nerozlišuje mezi projekty velkými a malými, na polích a na budovách, loňskými dražšími a letošními levnějšími, na slunnějších a horších místech republiky. Unifikovaná sazba doposud patřila mezi hlavní problémy české podpory fotovoltaických elektráren. Nyní se k ní vláda opět vrací v solární dani.

Nesporným plusem naopak je, že se berně vůbec nevztahuje na drobné elektrárny s výkonem do 30 kilowattů. Nemělo by sebemenší smysl penalizovat malé a bezproblémové projekty na střechách rodinných domů, které dohromady vyrábějí pouze asi devět procent solární elektřiny.

Kabinet také mlhavě mluví o plánech na období po roce 2012. Ministři stále ještě nevyloučili možnost, že část nákladů zaplácnou jedním druhem povolenek: těmi, které stát nerozdal energetickým firmám. To by bylo opravdu nehorázné. Výnosy z jejich prodeje by měly jít do programu, který pomůže postupně zateplit většinu budov v českých městech a obcích. Je to unikátní příležitost, jak můžeme rodinám srazit účty za teplo a snížit dovoz plynu z Ruska. Probendit ji tím, že nasypeme peníze daňových poplatníků do kompenzace za solární energii, by byl mnohem větší průšvih než vysoké výkupní ceny. I finančně.


Autor je programovým ředitelem Hnutí Duha

Vojtěch Kotecký

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů