Pátek, 29. března 2024

PPF vidí za ekotendrem možnou korupci

Skupina PPF stále věří, že se vrátí do hry o obří ekologickou zakázku. Tu vnímá jako test vlády.

PPF vidí za ekotendrem možnou korupci

Buď stát nehospodaří dobře, nebo je za ekologickou zakázkou vyhlášenou ministerstvem financí korupce. V rozhovoru, který vyjde v zítřejším vydání HN, to řekl výkonný šéf a spolumajitel PPF Jiří Šmejc.

"Ta situace je kuriózní. My si myslíme, že ministerstvo financí se vůči nám opravdu chovalo diskriminačně. Kuriózní je to v tom, že máme pocit, že zájmem státu by mělo být co nejvíce účastníků, aby byla zajištěna transparentnost tendru i soutěž za co nejnižší cenu," prohlásil Šmejc.

Firmu PPF Advisory, která spadá do skupiny PPF, ministerstvo financí z tendru na likvidaci ekologických škod už dvakrát vyřadilo. Ve hře je přitom zakázka, jejíž hodnota je odhadována někdy až na sto miliard korun. "Když se na tu situaci někdo podívá zvenku, tak musí říct, že je v tom buď korupce, nebo je nepochopitelné, co stát dělá," uvedl Šmejc, který však věří, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vrátí konsorcium vedené společností PPF Advisory do hry.

"Ke všemu jsem dodali dostatečnou dokumentaci, která potvrzuje, že naše stanovisko je správné. Věříme, že to pro nás dobře dopadne a do tendru se vrátíme," řekl Šmejc, který je po Petru Kellnerovi druhým nejdůležitějším člověkem ve skupině PPF.

V rozhovoru pro HN Šmejc dále připustil, že práce na ekologické zakázce je jedním z úkolů nově najatého člena vrcholového vedení PPF a bývalého poradce premiéra Fischera Vladimíra Mlynáře, který má na starosti vztahy se státem.

"Logicky je to tak, že se v tom také nějak angažuje, protože to je přímá interakce se státem. Nicméně se v tom angažují i lidé, kteří projekt vytvářeli a věnují se tomu. Je to samozřejmě tak velká věc, že to sleduji i já. Je to kauza, která je testem, jak tady věci fungují," dodal výkonný šéf PPF Jiří Šmejc.


Když se na tu situaci někdo podívá zvenku, tak musí říct, že je v tom buď korupce, nebo je nepochopitelné,
co stát dělá.

Jiří Šmejc, výkonný šéf skupiny PPF

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů