Pátek, 19. dubna 2024

Brontosauři sázeli ovocnou alej u Olomouce

Brontosauři sázeli ovocnou alej u Olomouce

O proběhlém víkendu pořádal základní článek Hnutí Brontosaurus Slunovrat víkendovku Co se skrývá pod kiltem. Akce proběhla na ekofarmě Ve dvoře ve Střemeníčku u Olomouce.

Dobrovolníci pomáhali na ekofarmě česko-izraelské rodiny, která se zabývá převážně živočišnou výrobou. Chovají zde kozy, ovce, krávy, z jejichž mléka vyrábí rodina sýr, dále pak prasata, slepice, kachny a husy. Obyvatelé ekofarmy pečují i o obecní ovocný sad a alej lemující silnici ze Slavětína do Střemeníčka.

Pracovní část této víkendovky tvořila výsadba převážně ovocných stromků podél výše zmíněné silnice. Dobrovolníci jich vysázeli čtyřicet. Tyto stromy slouží jako větrolamy, protipovodňová prevence, zpevňují půdu a mají i funkci okrasnou. "Práce to byla velice příjemná, byla dobře zorganizovaná, takže každý věděl, co má dělat. Nejlepším pocitem pro nás bylo, že po nás na místě něco zůstalo a třeba až se sem za pár let vrátíme, stromky tu najdeme v plné síle." Řekla organizátorka Jana Bromová.

Víkendovky Akce Příroda Hnutí Brontosaurus kombinují dobrovolnickou práci pro přírodu, zážitkový program a neformální vzdělávání v oblasti ochrany přírody. Více informací na! jdete na www.akcepriroda.cz.

Kontaktní osoba: Iva Baláčková
Telefon: 605 065 639
E-mail: akce-priroda@brontosaurus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů