Čtvrtek, 25. dubna 2024

Připravte jezírko na zimu

Zahrada nebývá jenom zeleň, nezanedbatelnou část pozemku často zabírá i nějaké to vodní dílko. Připravujete-li tedy na zimu vegetaci, musíte zazimovat také jezírko a život v něm. To platí i pro tzv. samočisticí jezírka, která kombinují "rybník" s bazénem. Jak na to?

Připravte jezírko na zimu

Vodní soustava samočistícího jezírka se v ideálním případě skládá z jezírka určeného pouze ke koupání, s co nejmenší plochou mělčin a méně hlubokého rybníčku plného rostlin. Ten funguje jako filtrační zóna, přes niž voda protéká.

Do jisté míry přitom lze využít samočisticí schopnosti vodních rostlin, ty ale fungují jen v určitých fázích čisticího procesu a jen v teplém období roku. Podzim už k němu nepatří a navíc ani v létě není vegetace u jezírek malých a středních rozměrů samospásná. Je proto potřeba využívat i filtrační zařízení. Dobrou službu vám prokáže také skimmer, který sbírá nečistoty z vodní plochy a dá se jednoduše vyčistit.

Technika na prvním místě

Jezírko by se mělo připravovat na zimu krátce předtím, než přijdou mrazy. Pokud máte čerpadlo v nezámrzné hloubce, za niž se považuje 80 cm a více, můžete ho nechat v jezírku. Jinak je potřeba ho na zimu vyjmout a ponořit do nádoby s vodou někam, kde nemrzne.

Pak se postarejte o filtrační zařízení - vložky vymyjte a nechte vyschnout. Z filtrační jednotky vylijte vodu a vysušte ji. Někam do sucha je potřeba uložit i UV lampu, která zachycuje jednobuněčné řasy do větších celků, aby zůstávaly ve filtraci.

Z jezírka pak musíte odstranit co nejvíce nečistot, především spadané listí a zbytky rozkládajících se rostlin, které klesly ke dnu. Aby se voda listím dále nezanášela, použijte síť rozprostřenou na hladině.

Čištění jezírka nepodceňujte, rozkládající se organický odpad by se stal zdrojem toxických látek, které by v létě kontaminovaly vodu.

Nezapomeňte okysličovat

Nahromadění škodlivých plynů hrozí i v zimě, pokud hladina vody zamrzne a toxiny, byť v malém množství, nemají kam unikat. Toto prostředí je velmi nebezpečné pro ryby. I proto nesmíte nechat vodu zcela zamrznout. Dá se tomu předejít různými plováky z polystyrenu, poloprázdnou PET lahví nebo kompresory či dmychadly, které zajistí tzv. vzduchování vody.

Jestliže hladina přece jenom zamrzne, rozbijte ledovou vrstvu mechanicky, nejlépe co nejdál od břehu, ale dejte pozor, abyste přitom neprotrhli fólii. Dlouhodobé elektrické vytápění je možné, jedná se však o značně nákladné opatření, o ekologii ani nemluvě.

Rybí letargie

Ne každé jezírko je vhodné k přezimování ryb. Záleží na jejich druhu a pak také hloubce vody. Ryby zvyklé na naše podmínky, jako jsou sumec, kapr, lín nebo amur, zimu přežijí, jestliže se mohou pohybovat v hloubce alespoň jeden metr. Exotičtější ryby a s nimi i závojnatky se chladu nepřizpůsobí, některé druhy ohrožují už teploty pod 15 °C. Ty je potřeba vylovit a nechat přezimovat nejlépe v akváriu či ve vaně někde uvnitř.

Ryby, které mohou zůstat venku v jezírku, teď už skoro nekrmte, přestávají přijímat potravu, když teplota klesne pod 8 °C. Chystají se tak na chladné měsíce a hibernování.

Venku by měli zimu přečkat i japonští kapři koi, chovaní pro překrásné zbarvení. Jejich přezimování venku se řídí víceméně stejnými pravidly jako u ostatních druhů ryb, je však potřeba jim důkladně vzduchovat vodu.

Lekníny na zimním bytě

Lekníny tuzemského původu pod vodou přes zimu přežijí. Pěstované v koších se ale musí přemístit z mělčí vody do hlubší střední části jezírka pod úroveň ledu (nad oddenkem by měl zůstat sloupec alespoň 1 m).

Problémy s přezimováním mohou mít slabě zakořeněné, mladé či později (od srpna) přesazené lekníny. Pokud si nejste kondicí rostlin jistí, nechte je přezimovat v nádobě s vodou v bezmrazné místnosti, třeba sklepě či garáži.

Venku v nezámrzné hloubce zvládnou období od listopadu do konce února i lekníny trpasličí, musí se ale rovněž posunout hlouběji. Jestliže to není možné, přemístěte i trpasličí lekníny do nádoby nebo do pytle s vodou a uložte taktéž v chladných mrazuvzdorných prostorech. Tropické druhy leknínů snesou teploty i vyšší, okolo 18 °C.

Choulostivá květena, jako jsou například vodní hyacinty, zimu v jezírku nepřežije. Můžete se pokusit o jejich přezimování, ale je to téměř nadpozemský úkol, takže je možná lepší se jich rovnou zbavit. Rostliny budou mít problém přežít zimu i v jezírkách mělkých nebo nezapuštěných. Pak se musí vyndat a uložit do chladného, nezamrzajícího prostoru.

Souhrn: NA CO NEZAPOMENOUT NA PODZIM

Než přijdou mrazy, připravte život pod hladinou na úspěšné přezimování:

KROK 1
TECHNIKA

Odstavte a vyjměte čerpadlo a filtrační jednotku, vypusťte také vodovodní rozvody, aby nezamrzly.

KROK 2
ČIŠTĚNÍ

Zbavte jezírko spadaného listí a rozkládajících se rostlin a zamezte dalšímu zanášení pomocí záchytné sítě.

KROK 3
RYBY

Tuzemské druhy ryb nechte v hlubších jezírkách přezimovat, už je nekrmte a přes zimu nenechte hladinu zcela zamrznout.

KROK 4
ZIMOVIŠTĚ

Lekníny v koších přesuňte do větších hloubek nebo nechte v nádobě s vodou v nezamrzajícím prostoru.

AUTOR: Tereza Hromádková

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů