Pátek, 19. dubna 2024

U Brněnské přehrady ekologové rozšířili naučnou stezku

U Brněnské přehrady ekologové rozšířili naučnou stezku

Ve vyhledávané lokalitě u Brněnské přehrady upozorňuje na zvláštnosti tamní flóry i fauny nová naučná stezka. V obnovené a rozšířené podobě ji tam instalovali ekologové ze sdružení Nesehnutí. Stezka, i když v užší podobě, byla na místě deset let. Kvůli mrazu, dešti i zásahům vandalů však potřebovala opravit, proto se panely demontovaly a inovovaly, řekl ČTK za Nesehnutí Roman Klecker.

Po obnově vypadají prý cedule jinak. Obsahují méně textu a víc fotografií. Obsah Klecker aktualizoval, takže na jednom z panelů se například lidé dočtou o loňském upuštění přehrady i nálezech z odhaleného dna. Další panel autor věnoval starým Kníničkám, vesnici, která po napuštění přehrady v roce 1940 zmizela pod vodou.
Na projektu stezky pracovali lidé z Nesehnutí asi půl roku, náklady dosáhly 70.000 korun. Podle Kleckera řešili i otázky, jako z jakého materiálu vyrobit panely a jejich podstavce. Z ekologických důvodů dostala paradoxně přednost umělá hmota.

"Nevybral jsem dřevo, aby se nemuselo stále dokola natírat chemickými přípravky. Plast je bezúdržbový, navíc tím podpoříme recyklaci z místních plastů," uvedl. Umělohmotné výrobky prý firma z Lázní Bohdaneč vyrábí například z kelímků odevzdaných ve sběrných nádobách a střediscích. "S materiálem se dobře pracovalo a doufám, že vydrží," dodal Klecker.

Součástí stezky podle Kleckera zůstaly i panely upozorňující na chystanou stavbu rychlostní silnice R43 z Brna do Pardubického kraje. Má míjet přehradní hráz. Na místě jsou vidět mostní pilíře, které zůstaly ze stavby započaté za války.

Zástupci Nesehnutí chtějí stezku slavnostně otevřít 6. listopadu.

Brněnská přehrada patří k nejnavštěvovanějším lokalitám v Brně. Dřív ji využívaly desetitisíce lidí ke koupání; kvůli přemnožujícím se sinicím však před lety koupací turistika opadla. Brno usiluje o její obnovení, má k tomu pomoci i aktuální čištění přehrady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů