Čtvrtek, 25. dubna 2024

Problém vrtu BP: špatný beton od Halliburtonu

Tři ze čtyř testů poukázaly na nevhodné složení betonové směsi. Akcie firmy Halliburton, která betonování pro BP prováděla, prudce klesly.

Problém vrtu BP: špatný beton od Halliburtonu

Nový spor o to, kdo je zodpovědný za největší únik ropy v historii, k němuž došlo letos na jaře v Mexickém zálivu, rozdmýchalo zjištění, že firma Halliburton na vrtu pravděpodobně použila nevhodnou betonovou směs. Informace o problémech měl jak Halliburton, který práce prováděl, tak i hlavní investor BP, již týdny před dubnovým výbuchem na plošině Deepwater Horizon. Nikdo na ně ovšem nereagoval.

Tento závěr vyplývá z údajů, které na konci minulého týdne zveřejnil Fred Bartlit, který v USA vede národní komisi pro vyšetření úniku ropy z vrtu BP. Betonová směs, kterou Halliburton testoval v únoru, měla podobné složení jako směs použitá na ropném poli Macondo. Výsledky zkoušek přitom ukázaly, že tato směs není v podmínkách panujících ve více než kilometrové hloubce stabilní.

"Halliburton i BP měly výsledky k dispozici v březnu, ovšem neučinily žádná opatření," uvádí se v dopise podepsaném Bartlitem. "Halliburton (a možná i BP) měl zvážit jiné složení směsi předtím, než ji napumpoval do vrtu Macondo," pokračuje dopis.

Uspokojivým výsledkem skončila podle zprávy pouze jedna ze čtyř zkoušek betonové směsi. Nejsou žádné doklady o tom, že by Halliburton na problém upozornil, ani o tom, že by BP požadovala podrobnější informace.

Akcie Halliburtonu, jedné z největších firem zajišťujících budování ropných vrtů, v reakci na zprávu prudce poklesly. Nejhlubší propad činil 15 procent a přes následný růst akcionáři za jeden den přišli o osm procent svých investic. Při tržní kapitalizaci Halliburtonu blížící se 30 miliardám dolarů to znamená pokles hodnoty společnosti o zhruba 2,5 miliardy dolarů (44 miliard korun). Propad ceny vyhodnotili někteří investoři jako příležitost k nákupu, a proto akcie Halliburtonu na konci pátečního obchodování opět mírně rostly.

Akcie BP v pátek posílily o 0,66 procenta a proti konci června, kdy obavy z následků ropné havárie vrcholily, se zhodnotily již o zhruba 50 procent. I tak je ale nyní hodnota ropného gigantu o třetinu nižší, než byla před dubnovou explozí plošiny Deepwater Horizon. Kromě nákladů na likvidaci ropného znečištění, na niž BP vydala už několik miliard dolarů, a na odškodnění obyvatel amerického jihu, které je hrazeno z fondu, do něhož olejářská firma nalila 20 miliard dolarů, drží hodnotu akcií BP dole i obavy z výše pokut, kterou koncernu udělí americká vláda.

Zda se bude na úhradě škod podílet i Halliburton, zatím není jasné. Firma vidí jako příčinu havárie především špatný projekt, nikoli nevyhovující kvalitu betonu. I kdyby se však pochybení Halliburtonu prokázalo, je zde pojistka. Podle smlouvy s BP by Halliburton hradil škodu jen tehdy, pokud by příčinou havárie bylo hrubé zanedbání. Zanedbání americké právo definuje jako chování, které lze pokládat za nerozumné či nepřiměřené v porovnání s tím, co by za podobných okolností učinil rozumný člověk. Hrubé zanedbání vyžaduje ještě vyšší míru nedbalosti.

"Je to pro BP velmi nevítaná komplikace," komentoval toto ustanovení smlouvy právník Fred Kuffler, který se specializuje na soudní procesy týkající se úniků ropy.

Ropná katastrofa

5 milionů barelů ropy

uniklo do vod Mexického zálivu od výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon 20. dubna do srpna, kdy byl vrt definitivně ucpán. Jde o jednu z nejhorších ropných katastrof v historii. Při ztroskotání tankeru Exxon Valdez zamořilo moře u Aljašky asi desetinové množství ropy.

64 miliard dolarů

O tolik klesla tržní kapitalizace ropného koncernu BP. Trhy rychle zohlednily miliardové náklady na likvidaci katastrofy a pokutu, která se může počítat v desítkách miliard dolarů. Prudce také poklesla hodnota značky - mnozí experti dokonce radí firmu přejmenovat.

Tři ku jedné

Dva testy betonové směsi provedené v únoru skončily verdiktem "nestabilní". Stejně dopadl i jeden dubnový pokus. Pouze závěrečný test přinesl uspokojivý výsledek.

Jeden e-mail a dost

Informace o problémech s betonem obsahoval e-mail z 8. března. V něm se však řešily i další technické otázky.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů