Úterý, 19. března 2024

Konec ředitele šumavského národního parku

Konec ředitele šumavského národního parku

Ministr životního prostředí dnes přinutil ředitele šumavského národního parku Františka Krejčího k rezignaci.

Pavel Drobil o něm ještě v červenci prohlásil: "Udělal na mě ohromný dojem. Myslím, že na svém místě je výborný, a moc mu fandím." [1]

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Je evidentní, že ředitele Krejčího dotlačil svými kroky k rezignaci ministr Drobil. Myslím, že tady vůbec nejde o to, zda kácet zbytky šumavských pralesů. František Krejčí naštval velké těžařské společnosti zavedením takzvaných minitendrů na práce v parku. Správa sice dostala cenu za jejich transparentnost a rovné podmínky pro všechny, stát ušetřil asi třicet procent peněz za zakázky a dodavatelé, kteří dělali chyby, dostali pokuty či výpověď. Ale právě to vlivným firmám vadí. Na šumavské dřevo si teď brousí pily nejen kmotrovská lesní akciovka z Hluboké."

Krejčí v posledních týdnech rozčílil řadu těžařských firem. Správci parku totiž díky nově zavedené kontrole udělili bezmála milion korun pokut za chyby v odváděné práci. Se 36 firmami přímo rozvázali smlouvy. Mezi pokutované patří i vlivné firmy LESS či Petra Hodonín. Lepší pravidla zadávání zakázek vytvořila rovné podmínky pro všechny firmy i živnostníky. Velké těžařské společnosti proti němu poslaly sedmdesát stížností na antimonopolní úřad, ale ani v jednom případě neuspěly [2].

Ředitel rovněž striktně odmítal návrh zákona z dílny plzeňského hejtmanství, podle kterého měli o těžbě dřeva a zadávání zakázek v lese rozhodovat regionální politici.

Tři hlavní úspěchy ředitelování Františka Krejčího na Šumavě:

o 30 % národního parku bylo vyčleněno a ponecháno divoké přírodě bez těžby dřeva. Šumavě se tak postupně vrací renomé mezinárodně uznávaného parku [3].

o Návštěvnost parku je v posledních letech rekordní a rozšiřují se možnosti pro turisty. Správa národního parku otevřela řadu nových přechodů do Bavorska nebo místa, kde lze legálně přespat pod širým nebem.

o Správa parku před několika týdny dostala cenu pro nejtransparentnější úřad díky zavedení tzv. minitendrů na práce v lese. Jde o způsob zadávání zakázek, v němž mají drobní místní živnostníci rovné postavení s velkými dřevařskými firmami a odvedená práce je pod účinnou kontrolou [4]. Navíc státu snížil náklady - a dodavatelským firmám příjmy - o 30 procent [2].


Kontakt:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, tel. 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů