Pátek, 29. března 2024

Borská Pole snižují zátěž na životní prostředí i náklady na dopravu

Borská Pole snižují zátěž na životní prostředí i náklady na dopravu

Plzeňská průmyslová zóna Borská Pole přichází s další novinkou. Je jí plně funkční, modifikovaný systém přeprav materiálu do výroby jednotlivým průmyslovým podnikům etablovaným v této oblasti. Systém kromě významných úspor přináší i snížení objemu CO2 a má pozitivní dopad na životní prostředí.

S novým řešením přichází Japonská společnost SUMISHO GLOBAL LOGISTICS (www.sgleurope.com), která v dané oblasti podniká již 4. rokem a stojí za implementací pokročilých japonských logistických procesů do evropského prostředí.

Prvotním zadáním projektu na Borských Polích bylo komplexně zefektivnit logistické a skladové operace klientů zde podnikajících. Hloubkové analýzy ukázaly, že jedním z důvodů špatné funkčnosti skladových operací je množství vozidel přijíždějících souběžně na rampy. Skladníci nestíhali vykládat, byly dlouhé čekací lhůty a vše zvyšovalo náklady a vedlo i k zpožďování výroby.

Další zjištění ukázala, že v mnoha případech byla vozidla nedostatečně vytížena, protože jednotliví dodavatelé zajišťující přepravu sami neměli možnost vozidla lépe vytížit.

SGL EUROPE navrhla aplikovat systém MilkRun. Jedná se o jednoduchý princip (podložený exaktním plánováním), kdy např. namísto 3 poloprázdných vozidel od 3 dodavatelů přepravu zajišťuje vozidlo jedno, které nakládá na 3 místech a materiál tak efektivně zaplní celou plochu vozidla. Na zpáteční cestě toto vozidlo rozváží dodavatelům vratné obaly včetně palet a je tak plně vytíženo ve všech směrech.

Po zahájení došlo k radikální redukci vozidel a ke snížení zátěže na sklad vyrovnáním objemu práce v průběhu pracovních směn. Samozřejmě došlo i ke snížení nákladů na přepravu, což se pozitivně promítlo do ceny vstupního materiálu. Do systému se zapojily i externí sklady situované na Borských polích a díky cross-docking operacím (přepřahání návěsů) se efektivita nadále zvyšuje.

Rozsah dopadu na životní prostředí, jaký může mít modifikovaný systém transportů, si snadno každý odvodí.

Analýzu a podklady poskytl zástupce společnosti pan Adam Zausin (adam.zausin@sgleurope.com), který projekt spolurealizoval.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů