Pátek, 29. března 2024

Ekologické autobusy v moravských městech

Do roku 2013 se mají objevit v pěti městech nové ekologické a nízkopodlažní autobusy, produkující méně hluku i emisí. Náhrada starých "karos" s vysokou spotřebou tak posune MHD opět o krůček dál ve snaze o co nejekologičtější dopravu.

Ekologické autobusy v moravských městech

Kde přibydou "zelené" autobusy

Pět moravskoslezských měst do roku 2013 získá 80 nových nízkopodlažních a ekologických autobusů pro městskou hromadnou dopravu. Jejich pořízení by mělo stát až půl miliardy korun, přičemž 153 miliony přispěje Evropská unie, řekl ČTK Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko, která přerozděluje evropské peníze.

Nejvíce nových autobusů, 55 za 327 milionů korun, bude jezdit v Ostravě. Dopravní podnik Ostrava na ně získal 96 milionů korun. V Opavě přibude 12 nových autobusů, deset jich bude jezdit na Karvinsku - v Havířově a Karviné a tři ve Frýdku-Místku.

Z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko se do veřejné dopravy v kraji investovalo již v minulosti, například v Ostravě a Opavě jezdí nové tramvaje, trolejbusy a duobusy, tedy dopravní prostředky, které jsou kombinací autobusů a trolejbusů. Evropské dotace pomohou zkvalitnit i regionální vlakovou přepravu na regionální trati z Ostravy do Mostů u Jablunkova na Frýdecko-Místecku.

Čistší městská doprava - jde to?


Nové dopravní prostředky budou nejen méně hlučné, ale zároveň budou vypouštět do ovzduší méně emisí. Vybaveny budou také akustickým informačním systémem pro nevidomé a slabozraké občany.

Ekologických autobusů přitom nejezdí v naší republice zdaleka málo. Jedná se většinou o vozidla poháněná stlačeným zemním plynem (CNG) nebo elektricky. Jen autobusů na zemní plyn najdeme v českých městech přes 270. Každý z nich svému provozovateli ušetří až 3 Kč na kilometr za pohonné hmoty.

Další strategií je přebudovávání starých autobusů, na jejichž obnovu nejsou peníze, na pohon ekologickou emulzní naftou. Také ta je pro dopravce finančně výhodnější (zhruba stejně jako plyn). Je s podivem, že ekologické autobusy najdeme spíše v menších městech, zatímco Praha a Brno se svými dopravními zácpami a vysokými emisemi ve snaze "ozelenit" a zpříjemnit MHD zaostávají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů