Čtvrtek, 18. dubna 2024

Investoři do fotovoltaiky protestují před sněmovnou

Investoři do fotovoltaiky protestují před sněmovnou

Kolem stovky investorů do solárních elektráren se dnes ráno sešlo před Poslaneckou sněmovnou, aby protestovali proti schválení 26procentní daně na solární elektrárny. Obávají se, že vládní opatření řadu z nich přivede k bankrotu. Před budou sněmovny se snaží oslovovat jednotlivé poslance, aby pro zákon nehlasovali.

"Už nevím, jak apelovat, aby 26procentní daň nebyla schválena," řekl ČTK prezident České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka. "Pro malé investory bude daň naprosto zničující, doufáme, že ji vláda neschválí," doplnil.

Asociace varuje, že pokud stát uvalí na solární elektřinu daň 26 procent, poškodí to zhruba 1450 firem. Ohrozí to podle něj také víc než 5000 pracovních míst, které v tomto sektoru vznikly.

Vláda navrhuje například tříleté zdanění elektřiny ze slunečních elektráren daní 26 procent nebo zavedení darovací daně z emisních povolenek sazbou 32 procent. Dalším opatřením je zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren.

Zpravodaj k vládnímu návrhu zákona Milan Urban (ČSSD) však ČTK ve čtvrtke sdělil, že zákon se dnes projednávat nebude a přesune se na příští úterý. Vzhledem ke lhůtám, které vyžaduje zákon, by se totiž dnes novelou mohli zabývat nejdříve až kolem čtvrté hodiny odpolední.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů