Úterý, 19. března 2024

Úspornější a ekologičtější školy pro Mšeno

Nový projekt na zateplení budov mšenské Základní a mateřské školy může začít. Kromě snížení ekergtické spotřeby obou škol bude dalším přínosem projektu přechod na ekologické vytápění. Mšeno se tak zbaví svého největšího zdroje znečištění, hnědouhelné kotelny.

Úspornější a ekologičtější školy pro Mšeno


Radnice ve Mšeně na Mělnicku může zahájit projekt na zateplení budov mšenské Základní a mateřské školy. Projekt, který počítá také s ekologickým vytápěním obou nemovitostí, přijde město s 1500 obyvateli na zhruba 23 milionů korun. Z nich dvě třetiny zaplatí dotace ze Státního fondu životního prostředí. ČTK o tom informoval starosta Mšena Martin Mach.

Dlouho plánovaný projekt


Projekt zaměřený na úsporu energií připravuje radnice delší dobu a patřil mezi prioritní investiční akce. Jeho cílem je úspora peněz za provoz školských zařízení. Změnou tepelných zdrojů ušetří radnice dohromady 650.000 korun za rok. Od výměny nevyhovujících kotlů za ekologické vytápění si radnice navíc slibuje snížení hodnot emisí oxidu uhličitého. "Největším zdrojem znečištění ve Mšeně je megawattová kotelna na hnědé uhlí ve škole," řekl Mach.

Nové systémy topení


Město se chystá přes zimu připravovat výběrová řízení. Stavbaři, zřejmě příští rok v létě, na obou objektech zateplí obvodové pláště budov, které dostanou také nová okna. Součástí projektu je i výměna otopného systému. Ve škole se bude už příští rok na podzim topit dřevní štěpkou, ve školce tepelným čerpadlem. Štěpku si Mšeno bude zajišťovat samo. "Vlastníme městské lesy, takže máme odpad z těžby a ještě odpad z údržby městské zeleně. Pokud by to nestačilo, tak nakoupíme štěpku z okolních lesů, kde jí několik firem vyrábí," uvedl Mach.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů