Úterý, 23. dubna 2024

Ve Velkých Pavlovicích má vyrůst bioplynová stanice za 150 mil.Kč

Ve Velkých Pavlovicích má vyrůst bioplynová stanice za 150 mil.Kč

Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku by měla vyrůst nová bioplynová stanice v celkové hodnotě 150 milionů korun. Chce ji tam nechat vystavět Zemědělské družstvo Velké Pavlovice. ČTK to sdělil jeho ředitel Štefan Greguš. Záměr nyní z hlediska vlivu na životní prostředí posuzuje Krajský úřad Jihomoravského kraje, řízení je na samém začátku.

Bioplynová stanice by měla stát na pozemcích družstva na výměře 6500 metrů čtverečních, bioplyn má vyrábět z biomasy a hnojiv. "Vyrobený bioplyn bude spalován v kogenerační jednotce, kde z něj bude vyráběna elektrická energie a teplo," uvedl Greguš.

Družstvo chce získanou energii a teplo využít při vytápění administrativních budov ve svém areálu a stájí a také k sušení zemědělských komodit.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je výstavba nových bioplynových stanic v Česku důležitá. Jestliže se jich podaří postavit dostatek, chov skotu bude mít v České republice budoucnost, řekl Veleba koncem září na Mezinárodní konferenci o chovu a výživě hospodářských zvířat.

V roce 2020 by mohlo podle Veleby být plošně rozmístěných po celé zemi 742 bioplynových stanic s výkonem 520 megawattů. Na Břeclavsku má vzniknout bioplynová stanice také v obci Krumvíř, zhruba do dvou let ji zde chce postavit brněnská firma Nestor Kea za 70 milionů korun.

Vznik některých bioplynových stanic v Česku provázejí problémy. Nechtějí je lidé z obolí, protože se obávají zápachu nebo zvýšené dopravní zátěže.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů