Čtvrtek, 18. dubna 2024

Spalovna Chotíkov: krajský úřad porušil principy EIA

Úředníci znemožnili veřejné projednání a ohrozili možnost čerpání evropských fondů

Spalovna Chotíkov: krajský úřad porušil principy EIA

Plzeňská pobočka sdružení Děti Země je zklamána rozhodnutím Krajského úřadu Plzeňského kraje, který se rozhodl záměr na výstavbu velkokapacitní spalovny odpadů v Chotíkově nepodrobit posuzování vlivů na životní prostředí a neprojednat tento záměr s veřejností (1). Podle Dětí Země je toto rozhodnutí vedeno patrně obavou, že by veřejnost mohla spalovnu odmítnout podobně, jako byl v loňském roce smeten plán na zprovoznění spalovny u Pardubic. Veřejnost se také postavila proti záměrům na výstavbu spaloven v Opatovicích nad Labem, v Mladé Boleslavi, v Kladně nebo v jihočeských Mydlovarech.

"Rozhodnutí nepodrobit řádnému posuzování vlivů záměr na zpracování skoro 100 tisíc tun odpadů považujeme za zcela iracionální, nezodpovědné a skandální. Obáváme se, že jde o první hmatatelný projev politického paktu mezi ČSSD a ODS o rozdělení moci a rozhodování o mnohamiliardových investicích ve městě Plzni a v Plzeňském kraji," konstatoval Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země. Ta podala k oznámení záměru zásadní připomínky, podobně jako další tři občanská sdružení, Krajská hygienická stanice nebo téměř tisíc občanů.

"Setkal jsem se už s mnoha rozmanitými pokusy, jak u kontroverzních nebo mizerně připravených projektů obejít řádné posuzování vlivů na životní prostředí. Ale rozhodnutí úředníků vůbec záměr nepodrobit posuzování a neumožnit tak veřejné projednání záměru je tím nejhloupějším způsobem. Krajský úřad flagrantním způsobem porušil nejzákladnější principy dobré práxe procesu EIA," uvedl MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

"To, že o procesu rozhodovali úředníci kraje, který prosazení kontroverzního projektu spalovny aktivně prosazuje, ukazuje na možný konflikt zájmů. Že nebyly posouzeny možné varianty řešení odpadového hospodářství a byly ignorovány požadavky na srovnání možných alternativ z hlediska lokality, kapacity a technologie, vyvolává obavu, že miliardy z prostředků akciové společnosti vlastněné městem i případné subvence Evropské unie nebudou investovány ani účelně, ani hospodárně," varoval Šuta.

"Děti Země budou usilovat o to, aby byl záměr z hlediska vlivů na životní prostředí řádně posouzen, a to ve variantách, a dále, aby byl v rámci posuzování řádně projednán s veřejností. Pokud se tak nestane, vzniká zcela zbytečně riziko soudních žalob a drasticky se také snižuje naděje, aby projekt mohl být spolufinancován z prostředků Evropské unie. Řádné posouzení podobných záměrů z hlediska životního prostředí je totiž jednou ze základních podmínek pro čerpání z evropských fondů. Aniž si to možná krajští úředníci uvědomili, svým nekompetentním rozhodnutím vážně ohrozili šance na získání dotace," uzavřel Hyťha.

Poznámky:
(1) Krajský úřad dne 8.11.2010 zveřejnil závěr zjišťovacího řízení záměru Závod na energetické využití komunálního odpadu Chotíkov (ZEVO Chotíkov), ve kterém "dospěl (...) k závěru, že posuzovaný záměr nemá výzbamný vliv na životní prostředí a nebude posuzován podle zákona."
Celý dokument ke stažení včetně všech připomínek na stránce informačního systému EIA:
http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=PLK1523

Kontakt:
Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 606 104 784
MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik, tel.: 608 775 754

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů