Pátek, 29. března 2024

Na Vysočině získaly firmy dotace na další tři bioplynové stanice

Na Vysočině získaly firmy dotace na další tři bioplynové stanice

Na Vysočině přibudou díky dotacím další bioplynové stanice. Na zařízení, která vyrábějí z biomasy elektřinu a teplo, letos získali příslib celkem na 78 milionů Kč tři investoři. Podpora se týká stanic v Pacově, Číhošti a v Kamenici na Jihlavsku. Podle údajů zveřejněných na webu agentury CzechInvest čerpají firmy na Vysočině evropské peníze také například na zateplení budov, využívání odpadního tepla a na modernizaci malých vodních elektráren.

O dotace na úspory energií a využívání alternativních zdrojů se v operačním programu Podnikání a inovace (OPPI) během posledních tří let ucházelo přes 130 podnikatelských projektů z Vysočiny. Zatím uspěly tři desítky žadatelů, kteří dostanou celkem přes 220 milionů Kč.

Největší dotaci, kolem 35 milionů Kč, získala firma Lactoenergo na bioplynovou stanici v Kamenici na Jihlavsku. "Už se staví. Do měsíce bychom měli zahájit zkušební provoz," řekl ČTK zástupce firmy Stanislav Vorálek. Na bioplynovou stanici v Číhošti přidá unie skoro 22 milionů Kč a o necelý milion méně dostane investor v Pacově.

Celkové náklady na stavbu těchto zařízení se pohybují v řádu desítek milionů. Například letos dokončená zemědělská bioplynová stanice v Budišově na Třebíčsku, která má elektrický výkon 750 kilowattů, stála přes 62 milionů. Podle údajů energetických společností fungovalo v létě na Vysočině asi 13 takových stanic a přibývají další.

Evropskou podporu dostali podnikatelé také na obnovení a modernizaci malých vodních elektráren v Tasově, Ledči nad Sázavou, Nové Vsi u Světlé, Brancouzích a v Termesivech. Tyto projekty jsou ale méně nákladné než stavby bioplynových stanic. Dotace se u nich pohybují od jednoho do tří milionů.

Mezi úspěšnými žadateli v programu Eko-energie jsou také provozovatelé centrálního zásobování teplem. Jihlavské kotelny dostaly koncem minulého roku příslib na 4,4 milionu korun na modernizaci kotelen Jarní a Alšova. Jednatel firmy Vladimír Nedvěd dnes ČTK řekl, že tato akce je již hotová. "Na rok 2011 a 2012 rovněž žádáme o evropské peníze na dvě investiční akce zaměřené na úspory energie," doplnil. Tedom Energo získala na kogenerační jednotku do kotelny ve Světlé nad Sázavou kolem 15 milionů Kč.

O evropskou podporu zaměřenou na úspory a obnovitelné zdroje energií je podle agentury CzechInvest mezi podnikateli v celé zemi největší zájem. Do operačního programu Podnikání a inovace poslali od roku 2007 dohromady 2380 žádostí za více než 40 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu do konce října rozdělilo 5,2 miliardy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů