Čtvrtek, 28. března 2024

Nový projekt poučí žáky o vlivu dopravy na jejich město

Nový projekt poučí žáky o vlivu dopravy na jejich město

Školy z celé republiky se mohou hlásit do vzdělávacího projektu, při němž děti poznávají, jak doprava ovlivňuje jejich město a život v něm. Program o ekologii dopravy a životním prostředí obyvatel měst vytvořila iniciativa Auto*Mat, akce má podpořit udržitelnou dopravu ve městě a zdravý životní styl. V rámci výuky žáci třeba zorganizují školní cyklojízdu nebo simulují schůzi městského zastupitelstva, kde řeší dopravní situaci ve městě.

"Školy se ve své výuce dosud zaměřovaly na bezpečnost dopravy, ale nevěnují se dopravě jako takové. Žáci začnou o svých městech přemýšlet jinak, než je běžné," vysvětlila přínos koordinátorka projektu Jana Pírková. Děti se prý díky nejrůznějším aktivitám a hrám naučí rozumět vlivům dopravy na životní prostředí, ale i na svoje zdraví. Zároveň se zorientují ve fungování úřadů a místní samosprávy.

Projekt sdružení Auto*Mat obsahuje podrobné instrukce pro učitele, jak s dětmi pracovat, k dispozici ale mají i pexeso, kartičky nebo vymalovávací šablony. Do projektu se mohou přihlásit všechny základní a střední školy, které mají zájem o ekologickou výchovu, zejména školy z větších měst. Tuto výchovu pak mohou zařadit do výuky buď formou takzvaných projektových dnů, kdy se celá škola věnuje určitému tématu, nebo jednotlivé aktivity zařadit do běžných předmětů. Organizátoři také poradí, jak uspořádat cyklojízdu pro žáky nebo pro obyvatele celého města.

Projekt už zástupci sdružení Auto*Mat testovali loni na školách v Mostě, Děčíně a Chomutově. "Velké množství žáků projevilo zájem o dojíždění do školy na kole. Většina vzdělávacích aktivit stmelila a posílila sociální cítění a nakonec přerostly původně plánovaný rozsah," popsala výsledky programu učitelka chomutovské Základní školy Martina Nováková.

"Efektivní vzdělávání začíná od žáků základních škol. U dětí se vztah k prostředí teprve vytváří a nebojí se přímého kontaktu s okolím," upozornila Pírková. Smyslem projektu je prý přimět děti přemýšlet o významu dopravy v jejich okolí a naučit je ji efektivně a ekologicky využívat. Školy, které by se chtěly přihlásit, najdou veškeré informace na stránkách www.vzdelavani.auto-mat.cz.

Kromě vzdělávacích aktivit pro školy organizuje spolek Auto*Mat také pouliční slavnosti a cyklojízdy v hlavním městě, které mají mezi Pražany propagovat ekologičtější způsoby dopravy, tedy kolo nebo městskou hromadnou dopravu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů