Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podpořme Fuksu v boji za TopUp

Podpořme Fuksu v boji za TopUp

Svaz marginálních oblastí (SMO) opětovně vyzývá ministerstva zemědělství a financí, aby se zasadila o vyplacení plné výše plateb TopUp v roce 2011, protože jen tak nebude dále snižována konkurenceschopnost českých zemědělců. Nezajištění základních prostředků pro tyto platby by byl neúspěch managementu ministerstva zemědělství.

Tento náš požadavek má podporu napříč celým zemědělským spektrem. SMO nezná v ČR jedinou zemědělskou nevládní organizaci, která by nebyla pro plné dorovnání TopUp. Za SMO jsme toto stanovisko deklarovali i na našem jednání s ministrem zemědělství na přelomu srpna a září a v následném dopise ministrovi. SMO nabízí ruku ve společném úsilí a nutné vysvětlovací kampani všem nevládním zemědělským organizacím. Na tomto případě se ukáže, zda naši vládní představitelé vnímají celospolečenský přínos zemědělství k péči o krajinu a jeho přínos k zajišťování optimální úrovně veřejných statků, které nelze v moderní tržní ekonomice jinak než prostřednictvím státu financovat.

Vyzýváme proto všechny představitele zemědělských organizací, aby odpovědně táhli za jeden provaz a nerozdělovali zemědělce a zejména zastupovali v současné těžké chvíli zemědělce a ne odběratele a dodavatele, kteří (na zemědělcích profitují) mají většinou zcela opačné zájmy než zemědělci, zejména co se cen komodit a vstupů týče.

Svaz marginálních oblastí zastupuje zemědělce hospodařící v horských, podhorských a příhraničních oblastech, výše výplaty TopUp v roce 2011 je natolik zásadní záležitostí, že pokládá za nutné vyzvat k jednotnému úsilí všechny zemědělce. Už v roce 2010 vedla vadná politika obou krátce působících ministrů zemědělství ke snížení příjmů zejména v nejchudších a nejméně úrodných oblastech ČR, a to jak u plateb SAPS tak i TopUp. Pokles plateb u masných krav, tzn. hlavní komodity těchto farmářů, z 3.280,-Kč na 2.119,-Kč Kč na krávu, tedy o více než 35 % je toho dokladem.

SMO

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Kontakt:
Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368
předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225
Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů