Pátek, 29. března 2024

Uděláme trochu rachot, slibuje letošní Evropský týden redukce odpadu

Uděláme trochu rachot, slibuje letošní Evropský týden redukce odpadu

V sobotu 20. listopadu začíná druhý ročník "Evropského týdne redukce odpadu". Akci, do které se v tomto roce přihlásilo 30 organizací ze 16 zemí sedmadvacítky, má zahájit koordinované bubnování na prázdné obaly pod heslem "hlučte proti odpadu". Česká republika se opět nezapojí.

Věděli jste, že každý obyvatel Evropy vyprodukuje ročně průměrně půl tuny odpadu? A víte, že vyrobení jednoho mobilního telefonu znamená vznik 75 kilogramů vedlejšího odpadu? Na tyto a další aspekty odpadové problematiky chce upozornit Evropský týden redukce odpadu 2.0 (European Week for Waste Reduction 2.0).

Týdenní akce, spolufinancovaná programem Evropské komise Life+, si klade za cíl zvýšit povědomí o možných strategiích a politikách zaměřených na boj proti stále rostoucímu objemu odpadu, který produkujeme.

Týden redukce odpadu je zaměřen zejména na veřejnou správu, neziskové organizace, průmyslové firmy a vzdělávací instituce, které mohou poskytnout konkrétní příklady, jak běžném životě snižovat objemy odpadu.

Do prvního ročníku, který se konal ve dnech 21. až 29. listopadu 2009, se zapojilo celkem 20 státních institucí ze 14 zemí, včetně Srbska, které na členství v EU teprve čeká. Česká republika, podobně jako v letošním ročníku, neměla žádného zástupce.

Podle Petra Kučery z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí se jeho ministerstvo neúčastní především z finančních a personálních důvodů v rámci úsporných opatření.

"I po setkání se zástupci Svazu měst a obcí ČR, zda by neměli zájem na participaci (a jejich následném negativním stanovisku), se Česká republika rozhodla pro tento rok projektu EWWR neúčastnit. MŽP přesto tento projekt sleduje a podporuje," řekl pro EurActiv Kučera.

Estonsko zaujalo s projektem "Let´s do it with Ferda"

A je to možná škoda, protože právě projekt nové členské země, Estonska, zaujal porotu natolik, že mu udělila první místo v kategorii veřejných institucí.

Projekt s názvem Let´s do it with Ferda je přitom založený na poměrně jednoduchém konceptu. Estonský environmentální výbor vytvořil soubor rad a návodů pro snižování množství odpadu a shrnul je do jedné dvouhodinové lekce pro učitele dětí ve věku od pěti do patnácti let.

V kategorii neziskových organizací zase zaujal projekt "Enrenou de Roba" katalánské organizace Roba Amiga. Ten spočíval v desetihodinovém maratonu, při kterém mělo 34 designérů přetvořit 4 tuny second handového oblečení v originální módní konfekci.

Česká republika, přestože se do Evropského týdne zatím nezapojuje, by mohla být pro akci v budoucnu zajímavým účastníkem. Kromě vysokého podílu recyklovaného odpadu se jí také daří udržovat jeho množství na poměrně nízké úrovni.

Ve srovnání s Dánskem (801 kg) nebo Norskem (824 kg) produkují totiž Češi zatím pouze 294 kilogramů odpadu na osobu ročně. A to je jeden z nejlepších výsledků v EU.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů