Pátek, 29. března 2024

Kriminalisté mají klíč k odhalení pašeráků zvířat

Kriminalistický ústav vyvinul digitální atlas zvířecích chlupů. Pomůže odhalit pašeráky a pytláky chráněných zvířat.

Kriminalisté mají klíč k odhalení pašeráků zvířat

Blízko slovenských hranic policisté zatýkají skupinu pytláků. V jejich autě nacházejí velkou, čerstvě staženou kožešinu. Nejsou si ale jisti, jakému zvířeti patří, zprvu pouze předpokládají, že se může jednat o medvěda. Zločinci ale mají smůlu: kriminalisté mají k dispozici digitální atlas na určování zvířecích chlupů a mohou je obvinit z nelegálního obchodu s kožešinou chráněného zvířete.

"Díky digitálnímu atlasu zvířecích chlupů jsme byli schopni přesně určit, že kožešina pochází z medvěda hnědého, který žije na Slovensku a je přísně chráněný. Skupinu se nakonec podařilo obvinit z pašeráctví a pytláctví," popisuje dva měsíce starý příběh Hana Eliášová z oddělení antropologie a biologie Kriminalistického ústavu Praha, která je hlavní autorkou projektu. Policie atlas představila teprve nyní.

300 druhů pod lupou

Jedná se o první digitální databázi zvířecích chlupů v Česku, kterou policie vlastní. "Obsahuje jak vzorky z více než tří set druhů zvířat žijících v Česku, tak z exotických druhů, které se k nám dostávají pašováním a které jsme předtím dokázali identifikovat jen s velkými obtížemi," říká Eliášová.

Databáze zahrnuje informace například o zbarvení a rozložení pigmentu chlupu, o typu dřeně uvnitř chlupu, o tvaru průřezu nebo o délce. "Chlupy podrobíme mikroskopické analýze, vyhodnotíme základní znaky a srovnáním s obrazovou databází určíme, kterému živočišnému rodu nebo druhu zkoumaný vzorek chlupů patří," dodává Eliášová. Na sbírání vzorků a vývoji softwaru odborníci pracovali čtyři roky. Vzorky chlupů nejrůznějších druhů savců poskytlo jak Národní muzeum, tak například pražská zoo.

Atlas a software na třídění dat vědci dokončili loni a nyní se nová technologie identifikace zabíhá. "Vzorkovník je ale prakticky nekonečný. Pořád do něj přidáváme nové a nové druhy cizokrajných zvířat," říká Eliášová. Policisté využili tento atlas už v desítkách případů pašování a pytláctví, ale například i v případech násilné trestné činnosti či krádeže vzácných kožichů nebo výrobků ze zvířecích chlupů.

"Řešili jsme třeba krádež kamionu s luxusními saky šitými z látky z velbloudích chlupů. Díky novému atlasu se podařilo ověřit, že saka, která policie našla, zřejmě pocházejí z kradeného kamionu, po němž pátrala policie po celé Evropě," vzpomíná Eliášová.

Naděje pro vzácná zvířata

Často se atlas využívá pro identifikaci ilegálně dovážených kožešinových výrobků z chráněných a ohrožených druhů zvířat.

Česká inspekce životního prostředí, která většinou podezřelé zásilky se živými zvířaty nebo jen jejich kožešinu zajišťuje na letišti, mnohdy nedokáže sama zvířata identifikovat a žádá o pomoc odborníky. "Od doby, co jsme v shengenském prostoru, se k nám chráněná zvířata dostávají prakticky odkudkoli, neexistují hraniční kontroly. V poslední době často nacházíme skutečně exotické druhy, které se k nám dříve nedostávaly," říká Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí. Kriminalistický ústav zvažuje, že atlas zvířecích chlupů poskytne k používání i dalším institucím, jako je právě Česká inspekce životního prostředí nebo některým vědeckým institucím. Kriminalisté si od altasu chlupů slibují, že významně pomůže v boji proti pašerákům ohrožených savců.

Nejpočetnější skupinou pašovaných zvířat jsou ovšem koráli, pavouci a plazi. Pro ně ale žádná databáze prozatím neexistuje.

"Když zajistíme například kůži plaza, je na znalostech inspektora, aby druh rozeznal. Občas si ale ani oni nejsou jisti a musí jít kůži porovnat do Národního muzea." říká Jan Klapuš z České inspekce životního prostředí.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů