Středa, 24. dubna 2024

Skládku nebezpečného odpadu v Kvasicích čeká rekultivace

Skládka nebezpečného odpadu z objektů zaplavených povodněmi v roce 1997 ohrožovala v Kvasicích na Kroměřížsku vodní zdroje. Po úspěšné sanaci nyní čeká zhruba dvouhektarové území rekultivace, spojená s vybudováním dvou vodních nádrží.

Skládku nebezpečného odpadu v Kvasicích čeká rekultivace

Na zhruba dvouhektarové území skládky v Kvasicích se po ničivých povodních v roce 1997 svážely nebezpečné odpady a materiály ze zaplavených objektů nejen přímo z Kvasic, ale i z Otrokovic, Kroměříže a přilehlých obcí. Nebezpečné látky unikaly do blízkého potoka, rozbory vody je potvrdily i ve studních v obci, řekl dnes ČTK starosta Kvasic Lubomír Musil.

"Od roku 1997 do roku 2001 jsme skládku sanovali. Rozbory vody ze studen v obci ukazovaly na velmi nebezpečné látky, které ze skládky vytékaly do blízkého potoka," doplnil Musil.

Na investici obec získala dotaci 22 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Přibližně tři miliony korun obec zaplatí ze svého rozpočtu. Práce začnou příští rok v únoru, potrvají do listopadu.

Jíl z rybníků pro skládku


S rekultivací skládky souvisí i vybudování dvou malých nádrží s objemem vody 8326 metrů krychlových a 2373 metrů krychlových s průměrnou hloubkou 1,3 metru. Obec je zkolaudovala letos v květnu. "Jestliže rekultivujeme skládku, potřebujeme velké množství jílu, nepropustné zeminy. Platili bychom velké peníze za jeho navážení z velké dálky. Zemina z těchto dvou nádrží je vhodná na zaslepení této skládky. Zajistí, aby nebyl průnik dešťových vod do tělesa skládky," vysvětlil starosta.

Na vybudování rybníků Kvasice získaly dotaci přes pět milionů korun ze SFŽP. Vlastní zdroje obce činily 500.000 korun.

Obec nyní dopracovává projekt a žádost o dotaci na vybudování sběrného dvora, kompostárny a nákup vozů na svoz komunálního odpadu. V Kvasicích je nyní pouze sběrné místo, které je otevřené o sobotách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů