Pátek, 29. března 2024

Nový odhad na ekotendr: 50 miliard

Podle ekologické inspekce přijde likvidace starých škod sotva na polovinu státem garantované sumy.

Nový odhad na ekotendr: 50 miliard

Vláda dnes měla rozhodovat o tom, jak dál v obří soutěži na likvidaci starých ekologických škod. Bod byl ale z programu na poslední chvíli stažen - spory mezi ministry pokračují a osud nákladného tendru i rozjezd sanačních prací zůstává nejistý.

Jasnější jsou zato celkové náklady. Česká inspekce životního prostředí nedávno dokončila detailní průzkum tří stovek znečištěných lokalit a vyčíslila cenu sanací. "Odhad ČIŽP se pohybuje mezi 40 až 50 miliardami korun," řekl HN zdroj blízký vládě. Stát ručí za staré škody do výše 114 miliard korun.

Původní uzávěrka nabídek do ekotendru, kde zůstaly tři firmy, byla 7. prosince. Termín se ale posune. Soutěž pozastavil antimonopolní úřad po opakovaných stížnostech jednoho z neúspěšných hráčů, skupiny PPF. O dalším postupu má rozhodnout vláda.

ODS nesouhlasí s dosavadní podobou tendru, její ministerstvo životního prostředí má totiž na průběh soutěže minimální vliv. Ministr financí Miroslav Kalousek ale nechce ministrům ODS ustoupit, ve vládě se tak schyluje k dalšímu střetu.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů