Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekotendr v bezčasí

Ekotendr v bezčasí

Měla to být největší státní zakázka. Riziko kontaminace mělo klesnout na nulu, Česko by se mělo vrátit k podobě země oplývající mlékem a strdím. Místo toho vše, co se děje kolem ekotendru, oplývá neumětelstvím, neschopností, a zřejmě i korupcí. A škody mezitím narůstají.

Ekotendr je v současné době pozastaven, prosincový termín odevzdání nabídek je odložen na neurčito. Do konce listopadu měla být jasnější aspoň cena zakázky, vláda ale její tajné projednávání pro zjevné neshody mezi ministry raději odložila.

Fraška kolem eliminace starých ekologických zátěží se přitom táhne minimálně tři roky. Dějová linie nepostrádá hádky účastníků, kdo na to má vůbec kvalifikaci, vyřazení a znovunavrácení firem zpět do soutěže či podivuhodné podmínky pro uchazeče.

Donedávna se stát ani nenamáhal spočítat, kolik by vlastně celá akce měla stát. Původní záruky dosáhly zhruba 115 miliard korun. Podle jediné studie o reálném stavu znečištěných prostor je ale reálná cena za odstranění škod méně než poloviční (kolem 50 miliard). Jenže ani tento odhad nemusí být konečný - pochází ze zdrojů blízkých ministerstvu životního prostředí. A ministr financí, který měl podobnou studii také zpracovat, raději nic předem neoceňuje.

Zahalená je i podoba výsledné smlouvy mezi státem a výhercem soutěže. Mělo by jít o koncesionářskou smlouvu; výsledek akce by si měl navíc kontrolovat sám koncesionář. Přitom celá podstata zakázky by si žádala klasickou smlouvu o dílo, kde by kontrolorem měl být stát. Zdá se však, že o to nejeví žádný zájem.

Ekotendr nenabízí žádné dobré řešení. Zakázku nejde zrušit, aniž by stát na arbitrážích neprodělal poslední korunu. Vyhráno není ani, když se nechá doběhnout, otevřou se obálky a nikdo nezvítězí. V tu chvíli hrozí soudy od majitelů kontaminovaných pozemků. Začíná totiž platit nová legislativa, podle níž vlastníci ručí za všechny možné škody, které špinavé plochy způsobí. A protože mají očistu zaručenou státem, pokutu platit nebudou chtít.

Jediným řešením je ekotendr aspoň na poslední chvíli co nejvíc zprůhlednit. Jen by na to vláda potřebovala legendárního Viktora Čističe.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů