Úterý, 23. dubna 2024

Vláda projedná návrh zpřísňující ochranu půdy před erozí

Vláda projedná návrh zpřísňující ochranu půdy před erozí

Vláda ve středu projedná návrh, který má mimo jiného zvýšit ochranu zemědělské půdy před erozí. Od začátku příštího roku má nařízení rozšířit platnost takzvaných standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) i na mírně erozně ohrožené půdy. Erozí je dnes ohrožena téměř polovina orné půdy v zemi. Nařízení zároveň mění systém vyhodnocování zpráv o kontrole dodržování standardů GAEC.

"Ke změně dochází z důvodu snahy o postupné zvyšování ochrany orné půdy před erozí prostřednictvím zlepšeného hospodaření," uvedlo ministerstvo zemědělství v předkládací zprávě k materiálu. "Tato snaha se odráží jak v Programovém prohlášení vlády, tak i v dokumentu MZe 'Vize českého zemědělství po roce 2010'," uvádí zpráva dále.

Ministerstvo připouští, že změna podmínek si může v některých případech vyžádat nucené změny osevních postupů či nákup zemědělské techniky, které mohou zvýšit finanční náklady farmářů. Na druhé straně mají v důsledku nového předpisu klesnout náklady na odstraňování škod. Zároveň by měl zpomalit pokles ceny půdy způsobený zhoršením její kvality kvůli erozi.

Povinnost upravit způsob, jakým je vyhodnocováno plnění standardů GAEC, plyne České republice ze změny unijní legislativy. Nový systém hodnocení je založen na posuzování všech zjištění ze všech dostupných zpráv o kontrole. "Tím se i u aktů, na jejichž kontrole se podílí více dozorových organizací, docílí pokrytí všech požadavků," uvedlo ministerstvo.

Podle údajů Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy (VÚMOP) eroze ohrožuje 44,62 procenta z celkové rozlohy orné půdy v Česku. Eroze tak hrozí přibližně na 1,136 milionu hektarech, z toho mírně ohroženo je 264.000 hektarů. Podle dřívějších vyjádření Svazu vlastníků půdy přicházejí její majitelé v důsledku eroze o půdu v hodnotě až desítek miliard korun.

Podle podmínek GAEC musí například žadatelé o dotace hospodařící na svažitých pozemcích ponechávat strniště sklizené plodiny minimálně do 30. listopadu. To má omezit smývání půdy, zpomalit povrchový odtok vody a podpořit větší zadržování vody v krajině.

Na svažitém terénu by farmáři neměli pěstovat širokořádkové plodiny jako jsou kukuřice, brambory nebo řepa, případně tyto plodiny pěstovat s využitím technologií šetrnějších k půdě. Standardy také upřednostňují používání hnojiv s vyšším obsahem organických látek oproti jiným hnojivům. Zlepšují totiž strukturu půdy a příznivě ovlivňují její vodní režim.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů